Vorige week ontstond er flinke ophef toen er een video viral ging van psycholoog Erica Komisar. In een podcast beweerde ze dat kinderopvang “super schadelijk” zou zijn voor jonge kinderen. Daar is niet iedereen het mee eens.
Lees verder onder de advertentie
De uitspraken van psycholoog Erica Komisar hebben online voor nogal wat ophef gezorgd. In de podcast Dagboek van een CEO zei ze dat je kind naar de kinderopvang brengen zorgt voor psychologische problemen op lange termijn. Komisar zei onder andere dat het op jonge leeftijd naar de kinderopvang brengen van je baby agressie en gedragsproblemen later in het leven vergroot. Ze benadrukte ook dat kinderopvang schadelijk is voor de hechting tussen ouder en kind.
Lees verder onder de advertentie
“Die eerste drie jaar, wanneer kinderen zo kwetsbaar en fragiel zijn”, merkte Komisar op. “Als je ze weghaalt bij je lichaam als primaire hechtingsfiguur en ze overdraagt aan vreemden en ze daar urenlang achterlaat, zal je kind verdedigingsmechanismen ontwikkelen.”
Dat zijn nogal extreme uitspraken. Maar misschien nog belangrijker: is het waar wat Komisar zegt?
OpParents reageerden verschillende opvoedexperts op de uitspraken van Komisar en gaven antwoord op de vraag: wat is nou echt het effect van kinderopvang op jonge kinderen?
Ontwikkelingspsycholoog Jessica Mercer Young is het oneens met een deel van de uitspraken die Komisar gebruikt: “Als ontwikkelingspsycholoog ben ik het fundamenteel oneens met haar bewering dat baby’s die naar de kinderopvang worden gebracht pathologisch zullen worden – het bewijs is in feite het tegendeel”, zegt ze.
Lees verder onder de advertentie
Dr. Young vindt het idee dat kinderen altijd hechtingsproblemen zullen ontwikkelen ook problematisch. “Kinderopvangmedewerkers zijn geen vreemden die je baby uit je armen rukken – het is waar dat op de eerste dag dat je kind naar de opvang gaat de pedagogisch medewerker misschien een vreemde is, maar zoals bij elke overgang in het leven waarin we nieuwe mensen ontmoeten, kunnen vreemden vrienden worden”, legt ze uit.
Universitair hoofddocent psychologie aan de universiteit van Denver Jenalee Doom is het eens met Young. Ze vindt de uitspraken van Komisar “ongelooflijk misleidend”, vooral het idee dat kinderen in de kinderopvang moeite hebben om een band met hun ouders te krijgen.
Doom vervolgt: “Er is duidelijk bewijs dat kinderen gezonde, veilige banden met hun verzorgers kunnen en zullen vormen, zowel thuis als op de kinderopvang”, zegt Dr. Doom. “Zolang je warm en gevoelig bent voor je kinderen en reageert op de behoeften van je kinderen, kun je absoluut thuis nog steeds een sterke en veilige band met je kind hebben.”
Maar wat houdt stand van Komisars uitspraken dat je kind naar de kinderopvang brengen schadelijk is? Kinderopvang is niet per definitie schadelijk voor kinderen — integendeel, het kan juist veel goeds doen. Dat benadrukt Haley DeSousa, M.Ed., hoofd curriculum en instructie bij Haven. Ze wijst erop dat tientallen jaren onderzoek, waaronder studies van het National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), laten zien dat kinderen in een kwalitatief goede opvang vaak beter scoren op taalontwikkeling, emotionele regulatie en sociale vaardigheden.
Lees verder onder de advertentie
Kwaliteit van de zorg
De sleutel zit in de kwaliteit van de zorg: een warme, goed gestructureerde omgeving met aandacht voor het kind maakt het verschil. Daarom raadt DeSousa ouders aan om goed te kijken naar zaken als groepsgrootte, opleiding van het personeel en de sfeer op de groep, want dat bepaalt of kinderopvang een positieve ervaring wordt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).