Voel jij je schuldig elke ochtend als je je kind naar de opvang brengt? Niet nodig volgens dit wetenschappelijke onderzoek. Hieruit blijkt dat de kinderopvang een positief effect heeft op kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen die naar de kinderopvang gaan zijn minder druk, minder onaangepast en hebben minder last van depressieve gevoelens, angsten en fobieën. Goed nieuws dus als jij regelmatig last hebt van dat knagende gevoel in je onderbuik als je de opvang uitloopt.
Het onderzoek naar de kinderopvang is gedaan onder 80.000 kinderen uit vijf Europese landen. Kinderen uit Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk zijn onderzocht. De kinderen zijn hierbij langdurig gevolg van 0 tot en met 13 jaar.
Ruben Fukkink is bijzonder hoogleraar kinderopvang en legt uit aan het NOS Radio 1 Journaal: ‘’Een heleboel kinderen zijn minder teruggetrokken en minder verlegen. Ze gaan mee in de groep. Ze hebben leren spelen. En samen spelen is samen delen.
De wat meer drukke kinderen hebben zich wat meer aangepast. Die zijn wat minder dominant. Ze zijn minder opvliegend. Zo zien we dat alle kinderen samen leren omgaan met elkaar in die kinderopvang. En vervolgens zie je die positieve effecten tot aan het einde van de basisschool.’’
Lees verder onder de advertentie
Oorzaken positieve effect
De oorzaken waarom kinderopvang een positief effect heeft op kinderen, zijn niet in dit onderzoek onderzocht. Maar de onderzoekers hebben wel een vermoeden. Hanan El Marroun een van de onderzoekers, licht toe: “Kinderen in de opvang leren wellicht om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen”.
Lees verder onder de advertentie
Ergens wisten we dit natuurlijk al lang dat de social skills van je kind opeens een hele grote stap nemen als ze naar de opvang gaan. Maar toch fijn dat dit ook uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komt. Dus zeg maar dag tegen je schuldgevoel als je morgen je kroost weer naar de opvang brengt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.