Als mannen zouden bevallen, dan was de mens al lang uitgestorven. Een pittige uitspraak die toch geregeld voorbij komt. Maar hebben mannen echt een lagere pijngrens dan vrouwen? Experts zochten het uit.
Lees verder onder de advertentie
Pijn is iets wat we allemaal weleens hebben en hoort er helaas bij. Wij vrouwen zijn wel wat gewend. We hebben immers onze maandelijkse krampen, en laten we vooral de pijn van een zwangerschap en bevalling niet te vergeten. Allemaal klachten waar onze wederhelft geen benul van heeft.
Zenuweinden
Pijn is meer dan alleen een pijnlijke prikkel. Je lichaam zit vol met zenuweinden waar je de pijn voelt. Niet alleen de sterkte van de pijnprikkel, maar ook hormonen, eerdere ervaringen en denkbeelden van de maatschappij spelen hier een rol in. Dan hebben we het niet alleen over onze vrouwelijke hormonen, maar ook over testosteron, waar mannen een stuk meer van hebben. Testosteron beschermt tegen pijn. Een groot voordeel voor hen dus.
”Vrouwen ervaren gemiddeld eerder pijn dan mannen”
Lees verder onder de advertentie
Pijn op verschillende manieren omschrijven
Maar of vrouwen echt beter tegen pijn kunnen is lastig te zeggen, want er zijn verschillende manieren om pijn te omschrijven. “Vrouwen ervaren gemiddeld eerder pijn dan mannen”, zegt pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc. “Maar dat vrouwen een prikkel eerder als pijnlijk omschrijven, wil niet zeggen dat vrouwen minder goed tegen pijn kunnen.”
“Maar dat vrouwen een prikkel eerder als pijnlijk omschrijven, wil niet zeggen dat vrouwen minder goed tegen pijn kunnen.”
Lees verder onder de advertentie
Let wel op, zegt Blaney Davidson, het gaat om gemiddelden. “Het is goed mogelijk dat je als vrouw een hogere pijngrens hebt dan een man.” Het soort pijn en eerdere ervaringen bepaalt ook hoeveel je voelt. “Zo kunnen vrouwen menstruatiepijn soms goed verdragen, omdat ze eraan gewend zijn geraakt. En hun lichaam weet dat deze krampen geen gevaar met zich meebrengen.”
Het kan zijn dat vrouwen dit meer uiten. Blaney Davidson geeft hierbij aan dat het bij vrouwen meer geaccepteerd is dat ze het laten zien wanneer zij pijn hebben. “Dat komt deels doordat ons dat zo is aangeleerd. Wanneer een jongen valt op het schoolplein, dan reageren veel mensen daar anders op dan wanneer een meisje valt.” Dit kan ervoor zorgen dan mannen ook tijdens dit onderzoek, hier minder snel voor uitkomen.
Lees verder onder de advertentie
Zouden mannen een bevalling aankunnen?
Maar dan de prangende vraag: zouden mannen een bevalling aankunnen? Die vraag is volgens Blaney Davidson eigenlijk niet te onderzoeken, omdat een bevalling erg lastig te vergelijken is met andere soorten pijn. Ook niet te vergeten, is dat je bij een bevalling een prachtig kind op de wereld zet, en dit natuurlijk recht tegenover de pijn komt te staan. “Dat maakt in veel gevallen, maar zeker niet allemaal, dat vrouwen de pijn beter kunnen accepteren.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.