‘Mannen kunnen een bevalling niet aan’ dit zeggen experts erover

01.04.2024 14:32
dingen te doen voor bevalling Beeld: Shutterstock

Als mannen zouden bevallen, dan was de mens al lang uitgestorven. Een pittige uitspraak die toch geregeld voorbij komt. Maar hebben mannen echt een lagere pijngrens dan vrouwen? Experts zochten het uit.

Pijn is iets wat we allemaal weleens hebben en hoort er helaas bij. Wij vrouwen zijn wel wat gewend. We hebben immers onze maandelijkse krampen, en laten we vooral de pijn van een zwangerschap en bevalling niet te vergeten. Allemaal klachten waar onze wederhelft geen benul van heeft.

Zenuweinden

Pijn is meer dan alleen een pijnlijke prikkel. Je lichaam zit vol met zenuweinden waar je de pijn voelt. Niet alleen de sterkte van de pijnprikkel, maar ook hormonen, eerdere ervaringen en denkbeelden van de maatschappij spelen hier een rol in. Dan hebben we het niet alleen over onze vrouwelijke hormonen, maar ook over testosteron, waar mannen een stuk meer van hebben. Testosteron beschermt tegen pijn. Een groot voordeel voor hen dus.  

”Vrouwen ervaren gemiddeld eerder pijn dan mannen”

Pijn op verschillende manieren omschrijven

Maar of vrouwen echt beter tegen pijn kunnen is lastig te zeggen, want er zijn verschillende manieren om pijn te omschrijven. “Vrouwen ervaren gemiddeld eerder pijn dan mannen”, zegt pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc. “Maar dat vrouwen een prikkel eerder als pijnlijk omschrijven, wil niet zeggen dat vrouwen minder goed tegen pijn kunnen.”

“Maar dat vrouwen een prikkel eerder als pijnlijk omschrijven, wil niet zeggen dat vrouwen minder goed tegen pijn kunnen.”

Let wel op, zegt Blaney Davidson, het gaat om gemiddelden. “Het is goed mogelijk dat je als vrouw een hogere pijngrens hebt dan een man.” Het soort pijn en eerdere ervaringen bepaalt ook hoeveel je voelt. “Zo kunnen vrouwen menstruatiepijn soms goed verdragen, omdat ze eraan gewend zijn geraakt. En hun lichaam weet dat deze krampen geen gevaar met zich meebrengen.”

Lees ook: Mag je een mannelijke arts weigeren bij je bevalling?

Vrouwen laten hun pijn meer zien

Het kan zijn dat vrouwen dit meer uiten. Blaney Davidson geeft hierbij aan dat het bij vrouwen meer geaccepteerd is dat ze het laten zien wanneer zij pijn hebben. “Dat komt deels doordat ons dat zo is aangeleerd. Wanneer een jongen valt op het schoolplein, dan reageren veel mensen daar anders op dan wanneer een meisje valt.” Dit kan ervoor zorgen dan mannen ook tijdens dit onderzoek, hier minder snel voor uitkomen.

Zouden mannen een bevalling aankunnen?

Maar dan de prangende vraag: zouden mannen een bevalling aankunnen? Die vraag is volgens Blaney Davidson eigenlijk niet te onderzoeken, omdat een bevalling erg lastig te vergelijken is met andere soorten pijn. Ook niet te vergeten, is dat je bij een bevalling een prachtig kind op de wereld zet, en dit natuurlijk recht tegenover de pijn komt te staan. “Dat maakt in veel gevallen, maar zeker niet allemaal, dat vrouwen de pijn beter kunnen accepteren.”

Bron: NEMO Kennislink

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.