Mag je een mannelijke arts weigeren bij je bevalling?

27.03.2024 10:56
mannelijke arts Bron: Pexels

We hebben allemaal weleens vragen die we eigenlijk niet durven te stellen. Zeker als het aankomt op onze vagina. Daarom maakte gynaecoloog Mieke Kerkhof het boek Kunnen eierstokken echt rammelen? Waarin ze meer dan tachtig prangende vragen beantwoordt waarop jij het antwoord waarschijnlijk ook wilt weten. Kek Mama deelt een aantal van haar antwoorden, deze keer: mag je een mannelijke arts weigeren bij je bevalling?

“Bijna negentig procent van de artsen in opleiding tot gynaecoloog en ruim zeventig procent van alle gynaecologen in Nederland is vrouw. De kans is dus sowieso vrij groot dat je een vrouw treft bij je bevalling. Ook als je onder leiding van een verloskundige bevalt, zal dit in vrijwel alle gevallen een vrouw zijn. Slechts een handjevol mannen heeft het beroep van ‘vroedvrouw’ gekozen.

Een mannelijke arts weigeren?

Het hangt van de omstandigheden af of het verstandig is om een mannelijke zorgverlener te weigeren. Tijdens kantooruren zijn er veel mensen aan het werk op een verloskundeafdeling, meestal zijn er genoeg vrouwen om je wens een vrouw te willen in te willigen. ’s Avonds, ’s nachts en in de weekenden is het aantal dienstdoenden veel minder en kan het zijn dat de enige die je kan helpen bij je bevalling van het mannelijk geslacht is. Er kan geen vrouwelijke zorgverlener uit haar privésituatie naar het ziekenhuis gebeld worden omdat jij geen man wilt.

Lees ook: ‘Krijgt mijn vagina rimpels naarmate ik ouder word?’

Iedereen moet immers kunnen afschakelen als-ie geen dienst heeft. Helaas worden mannelijke coassistenten vaak geweigerd bij bevallingen en ook op de polikliniek. Het is voor deze mannen
soms lastig om aan voldoende leermomenten te komen. Ik heb zelf het idee dat hoe mooier de man is, hoe vaker hij de gang op wordt gestuurd. We respecteren de interculturele verschillen. We begrijpen de gêne, maar hopen dat barenden zich realiseren dat professionals, vrouwen en mannen, keurig hun werk doen en vanwege hun professionele houding niets gek vinden.”

Meer lezen? Je koopt Kunnen eierstokken echt rammelen? hier.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.