Als ouder wil je geen ruzie aan tafel over TikTok. Geen driftbuien als de iPad uit moet. Wat je wél zou willen? Meer echte gesprekken met je kinderen. En guess what: je bent niet de enige.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van Stichting Super Chill en Motivaction blijkt dat bijna 60 procent van de ouders verlangt naar diepere gesprekken met hun kind. Sterker nog: 7 op de 10 ouders wil een verbod op Instagram en TikTok voor kinderen onder de 16. Ja, echt. Gezellig wordt het er thuis niet van, namelijk.
Lees verder onder de advertentie
Positieve schermtijd bestaat wél (en daar zijn we blij mee)
Toch is het niet allemaal zwart-wit. 87 procent van de ouders ziet óók de voordelen van schermtijd – als het maar goed ingezet wordt. Dus: een dansje met een YouTube-workout? Leuk! Of samen een educatief filmpje kijken over dinosaurussen? Prima! Maar eindeloos scrollen door drama op TikTok? Meh.
Lees verder onder de advertentie
Volgens onderzoeker Kevin Hengstz zijn veel ouders op zoek naar balans. Ze willen hun kind beschermen, maar ook digitaal weerbaar maken. Niet verbieden, maar begrijpen. Niet controleren, maar écht praten en verbinding terugvinden.
Praten over gevoelens? Veel ouders vinden het lastig
En dan die beruchte ‘grote gesprekken’. Want eerlijk is eerlijk: 4 op de 10 ouders snappen de emoties van hun kind niet altijd. En vooral vaders hebben het daar zwaar mee. Ze vinden het lastig als hun kind begint over emoties, omdat het dan meteen als iets heel ‘groots’ of ‘zwaars’ voelt. Maar die behoefte aan verbinding is er wél.
Lees verder onder de advertentie
Kletskaarten: jouw geheime wapen voor meer verbinding
Gelukkig is er iets dat kan helpen: kletskaarten. Ontwikkeld door Stichting Super Chill, samen met psychologen en pedagogen. Ze helpen je om op een luchtige, speelse manier over serieuze dingen te praten. In de auto, aan tafel, op de bank. Waar je maar wilt. En 80 procent van de ouders wil ze dolgraag proberen. Niet gek, toch?
Lees verder onder de advertentie
Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een kind dat zich gehoord voelt. En een thuis waar je écht met elkaar kunt praten – ook over de dingen die niet makkelijk zijn.
Ook psycholoog Jonathan Haidt trekt aan de bel. Want waarom laten medewerkers van techreuzen als Meta en TikTok hun eigen kinderen eigenlijk niet op social media? Je leest het hier.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Chantal* heeft een hekel aan de zoons van haar nieuwe vriend.
Van blonde prins tot stoere boy-next-door: Xess Xava Sneijder (9) knipte z’n lange lokken af – en zette daarmee z’n hele Instagram op slot. Letterlijk.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Mieke keek in het dagboek van haar dochter.