Wist je dat je tegenwoordig niet alleen kunt swipen voor de liefde, maar ook voor het ouderschap? Yep, co-ouderschap wordt steeds populairder! Dit betekent dat twee of meer mensen ervoor kiezen om samen een kind groot te brengen, zonder dat ze samen een romantische relatie hebben.
Lees verder onder de advertentie
En wat blijkt? Kinderen in zulke gezinnen zijn net zo happy als in het klassieke gezinnetje, zo toont nieuw onderzoek aan.
Swipe, match, baby
Hoewel co-ouderschap al lang voorkomt binnen de LGBTQ+-gemeenschap, ontdekken ook steeds meer hetero’s deze optie. Websites en zelfs apps maken het makkelijk om een co-ouder te vinden. Geen eindeloos wachten op “de ware” of het moederschap in je eentje aangaan, maar samen een kind opvoeden mét een partner in crime. Het is modern ouderschap 2.0!
Voor sommige ouders is co-ouderschap een plan B, voor anderen een bewuste keuze. Het idee van gedeelde verantwoordelijkheden en gelijkwaardigheid spreekt velen aan. En eerlijk: romantische relaties kunnen eindigen in ruzie of een scheiding, maar een co-oudercontract biedt vaak meer stabiliteit. Bij een scheiding heb je vaak gedoe en stress, maar co-ouderschap begint met een duidelijke afspraak. Dat maakt een wereld van verschil.
Lees verder onder de advertentie
Hoe zit het met de kids?
Goed nieuws: kinderen in co-oudergezinnen doen het fantastisch. Hun sociale skills, gedrag en emotionele welzijn zijn vergelijkbaar met kinderen uit traditionele gezinnen. Sterker nog, het onderzoek laat zien dat ze weinig risico lopen op problemen. En de ouders? Die ervaren weinig stress en scoren laag op angst en depressie.
Lees verder onder de advertentie
Wat ook opvallend is: co-ouders communiceren beter en respecteren elkaar meer dan gescheiden ouders. Geen drama of gebroken harten, maar gewoon heldere afspraken. Het lijkt erop dat co-ouderschap niet alleen werkt, maar in sommige gevallen zelfs gezonder kan zijn.
Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Sommige co-ouders voelen zich onzichtbaar in juridische of medische settings. Wie mag bijvoorbeeld op het geboortecertificaat? In Canada en Californië kunnen drie ouders erop staan, maar in de meeste landen is dat nog toekomstmuziek.
Ook vooroordelen spelen een rol. Sommige ouders vertellen hun kinderopvang of school niets over hun co-ouderschapsconstructie, simpelweg om vervelende reacties te vermijden. Dit laat zien hoe belangrijk het is om inclusieve schoolmaterialen te hebben die alle gezinsvormen omarmen.
Een blik op de toekomst
Hoewel het onderzoek nog klein is, laat het zien dat co-ouderschap vaak werkt. Het biedt stabiliteit, geluk en een moderne kijk op wat een gezin kan zijn. En zeg nou zelf: wat is er mooier dan een kind grootbrengen in een liefdevolle, bewuste en goed georganiseerde omgeving?
Hoe je het ook bekijkt, het is een prachtige aanvulling op het rijke palet van moderne gezinsvormen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.