Edson da Graça: ‘Drukke gezinsleven mooiste wat er is, maar wil ab-so-luut niet nog een vijfde’
Zo’n modern family draaiende en happy houden, vergt plannen, plannen, plannen. En het vermogen om altijd te blijven lachen, maar dat kunnen presentator Edson da Graça en zijn Maud samen als geen ander.
Chaotisch, heel intens én het mooiste wat er is. Zo omschrijven Edson en Maud hun drukke gezinsleven met vier kinderen tussen de twee en de twaalf jaar.
Edson: “Chaos is denk ik inherent aan kinderen hebben, maar bij ons zit er nog een extra laag op. De ene week hebben we vier kinderen, de andere week zijn de oudsten bij hun moeder. Daardoor wisselt de dynamiek steeds. Wij moeten constant schakelen, de kinderen moeten steeds schakelen. Dat maakt het wel zwaar. Al lachen we ook veel.”
Maud: “Humor maakt alles luchtiger, zeker de tropenjaren die ik toch best pittig vind. In de dagelijkse dingen merk ik ook een groot verschil of we met vier of zes zijn. Als we met z’n allen zijn is het plannen, plannen, plannen.”
Edson: “Ik mis de oudsten natuurlijk als ze weg zijn, maar daar staat tegenover dat ik ontzettend blij ben als ze er weer zijn. Je went eraan, het is zoals het gaat. In het co-ouderschap ben je in het begin zoekende. Dat werkt ook niet meteen. Mijn ex en ik wonen dicht bij elkaar en het gaat inmiddels prima tussen ons. Ik probeer het co-ouderschap als een zakelijk iets te zien, we hebben met z’n allen één doel: hoe zorgen we ervoor dat de kinderen het beste opgroeien?”
Maud: ‘Als we met z’n allen zijn is het plannen, plannen, plannen’
M: “Zo hebben we met z’n drietjes een groepsapp die we vooral voor praktische zaken gebruiken. Wie doet de traktaties? Neem jij de gymspullen mee of ik? Heb je nog een slaapzak liggen? We wensen elkaar een fijne Moederdag, dat soort dingen. Ik denk dat we het goed doen, steeds beter. En alles komt ook in fases.
Ons dochtertje is nu twee jaar oud. Toen zij er net was, moest iedereen weer even zoeken naar zijn plek. Dat is sowieso voor kinderen in samengestelde gezinnen ingewikkeld. Zij hebben een systeem met de eigen ouders en een nieuw, onnatuurlijk systeem van het samengestelde gezin waar ze tussen moeten schipperen.”
E: “Aan mijn oudste dochter merkte ik dat ze het lastig vond toen er een broertje, en later nog zusje bij kwam. Ze was de jongste, werd bij ons ineens the middle child, maar was bij haar moeder dan weer de jongste. Ze was op zoek naar haar plek. Dat zei ze niet zo, maar je merkte veel onrust. Nu zit iedereen meer op z’n plek.”
M: “Ik zou nog één kindje erbij wel heel leuk vinden, maar jij schreeuwt altijd ‘nee, nee, nee’ als ik erover begin. Al heb je dat helemaal aan jezelf te danken; moet je maar niet zo’n fijne, liefdevolle vader zijn.”
E: “Leuk geprobeerd, maar ik wil ab-so-luut niet nog een vijfde!”
Elf jaar geleden leerden Edson en Maud elkaar al kennen als collega’s op het mbo waar ze lesgaven.
E: “Toen je bij ons op school kwam werken dacht ik meteen: wat een leuke meid. Na twee jaar gingen we intensief samenwerken aan een project en leerde ik je pas echt goed kennen. Mauds levenslust vond ik direct fantastisch. Hoe ze genoot van de kleine dingen, hoe ze op haar hele eigen manier naar de wereld keek. We konden over alles praten en Maud oordeelde nooit. Heel anders dan ik gewend was. Ik dacht: wauw.”
M: “En je vond me ook gewoon heel knap toch?”
Edson negeert zijn vrouw even en zegt dan: “Je bent nog steeds ontzettend knap. Maar de levenslust is er wel helemaal uit he, haha.”
M: “We hadden direct een sterke klik, waren op emotioneel niveau zo sterk met elkaar verbonden, bijna symbiotisch. En we hadden dezelfde humor. Die connectie viel collega’s ook op, sommigen vonden het vervelend.”
E: “Als we in een vergadering zaten met een hele groep en er gebeurde iets, konden wij elkaar op een bepaalde manier aankijken. Hadden we pret over iets wat iemand zei zonder zelf maar een woord te hoeven zeggen. Na een paar maanden dacht ik: tering. Ik vind haar niet gewoon leuk, ik vind haar helemaal het einde. Ik stopte het eerst weg, want ik had toen nog een relatie en al twee kinderen. Maar op een gegeven moment ontplofte ik bijna van liefde voor deze vrouw.
Edson: ‘De wereld lag aan Mauds voeten, ik was bang dat ze niet op mij zat te wachten’
Ik vroeg haar na schooltijd een keer te gaan zitten bij een tentje waar we vaker kwamen. Ik was heel bang, dat weet ik nog. Maud, jonger dan ik en nog helemaal vrij, had de hele wereld aan haar voeten liggen. Zat ze wel te wachten op mij? Toen je zei dat je hetzelfde voelde, kon je me opvegen.”
M: “Ik had op dat moment geen idee waar ik ‘ja’ tegen zei, of waar ik aan begon. Ik vond Ed gewoon heel erg leuk en dat was leidend. Ik dacht niet bewust na over een samengesteld gezin of zo. We gingen ook niet meteen samenwonen, maar hebben eerst nog een periode gedatet. Nog best vrijblijvend. Ik groeide erin. Het hielp ook wel dat ik het meteen heel goed met zijn kinderen kon vinden en nog steeds. Ik hield gelijk van ze.”
Maud: ‘Het hielp ook wel dat ik het meteen heel goed met zijn kinderen kon vinden’
E: “Als het niet met de kids had geklikt, was het wel heel moeilijk geworden. Maar dat ging gelukkig meteen goed. Ik wist direct dat ik ook met jou kinderen wilde. En jij met mij, dus dat was een hele korte brainstorm, haha. En nu zitten we hier.”
Meer lezen? Het hele interview staat in Kek Mama die nu in de winkels (Primera, Bruna) ligt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.