De oudste is verantwoordelijk, zorgzaam en serieus. Toch? Misschien wel, maar oudste kinderen dragen ook veel lasten met zich mee, die zelfs tot mentale problemen kunnen leiden. Dingen waar jongere broertjes en zusjes geen last van hebben.
Lees verder onder de advertentie
Oudste kinderen hebben geen rolmodellen in de vorm van broers of zussen, hun belangrijkste voorbeelden zijn hun ouders. Die op hun beurt vaak struggelen met het nieuwe en overweldigende ouderschap. Dit heeft volgens verschillende therapeuten een aantal gevolgen, zo vertellen ze aan BuzzFeed.
Lees verder onder de advertentie
Perfectionisme
Als je meerdere kinderen hebt zal je het misschien wel herkennen. Bij de eerste moet alles perfect zijn. Geen suiker tot de eerste verjaardag, laat staan dat er een beeldscherm in de buurt van je onbedorven spruit komt. Als je een paar jaar later je tweede kind krijgt, ben je inmiddels door schade en schande wijs geworden. De tweede likt dus gerust met 9 maanden aan een waterijsje en kan als peuter de hele soundtrack van Paw Patrol meezingen.
Lees verder onder de advertentie
Voor het oudste kind gelden dus vaak meer regels en liggen de verwachtingen hoger. Dat heeft als gevolg dat het oudste kind ook veel perfectionistischer is en vaak kritischer is op zichzelf.
Imposter syndroom
Wanneer dat perfectionisme de overhand neemt kan het oudste kind last krijgen van het zogenaamde imposter syndroom. Dit betekent dat ze zo kritisch op zichzelf zijn dat ze altijd twijfelen aan hun eigen kwaliteiten. Ze leggen de lat vaak torenhoog voor zichzelf en hoe goed ze het ook doen of hoeveel complimenten ze ook krijgen, zelf hebben ze niet het gevoel dat ze het verdienen.
Wanneer je het oudste kind bent, dan wordt er vaak van je verwacht dat je jouw jongere broertjes of zusjes helpt. Of zelfs dat je je ouders helpt bij de opvoeding. Afhankelijk van het leeftijdsverschil kunnen deze taken groter of kleiner zijn.
Lees verder onder de advertentie
Het gevolg hiervan is volgens experts dat oudste kinderen nooit volledig kind kunnen zijn en zich niet compleet kunnen ontspannen. Ze maken zich altijd zorgen over anderen en plaatsen de belangen van anderen boven die van zichzelf.
Jaloezie
Zoals hierboven al gezegd, moeten oudste kinderen een beetje de weg plaveien voor de jongere kinderen. Voor die oudsten gelden vaak strengere regels, niet alleen als ze klein zijn, maar bijvoorbeeld ook in de puberteit. Daardoor kunnen ze jaloers worden op hun jongere broertjes of zusjes en de manier waarop zij worden grootgebracht. Het kan voor hen voelen als een ongelijke behandeling.
Lees verder onder de advertentie
Moeite met hulp vragen
Oudste kinderen kunnen het gevoel hebben dat ze alles zelf moeten uitvinden. Ze hebben geen broers of zussen om advies aan te vragen en zijn vaak juist zelf degene die anderen moeten helpen. Hierdoor hebben ze ook op latere leeftijd vaak moeite met het vragen om hulp.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.