‘Elkaar opvoeden? Dat is geen taak voor kinderen, pa en ma kiezen er zelf voor’

18.12.2023 14:25
vier-kinderen-opvoeden

Acht kinderen hebben, met een leeftijdsverschil van twintig jaar tussen de oudste en de jongste. Sommigen moeten er niet aan denken, maar bij Annemarie en Maarten is het hun werkelijkheid. Zij deelden hun verhaal, jullie deelden massaal jullie mening over het hebben van zo’n groot gezin.

Chantal: “Ik vind vier al veel, maar wel enorm leuk. Mega respect!”

Corrie: “Zelf uit een gezin van elf kinderen, maar dat lag ook aan de tijd. Ons gezin is tussen 1933 en 1953 geboren en in hele andere omstandigheden dan nu. Oorlog, de Watersnood en nog zoveel meer nare dingen. Ik begrijp niet waarom mensen nu nog zoveel kinderen zouden willen in deze overbevolkte wereld. We hebben heel veel van elkaar gehouden en ik heb hele lieve ouders gehad, maar ik zou het niet graag nadoen.”

Marjan: “Ik ben de vijfde uit een gezin van tien en ben nog altijd blij dat mijn ouders altijd tegen de oudere kinderen zeiden: WIJ zijn de ouders, ieder kind in ons gezin heeft recht op één vader en één moeder.”

Sabrina: “Ik heb er negen en de kinderen leren heel veel van elkaar en ontwikkelen op vroege leeftijd kwaliteiten die ze de rest van hun leven gaat helpen, het is gewoon enorm gezellig.”

Jeanin: “Knap dat ze dit volhoudt. Misschien zelfs even aan de kinderen vragen of zij het ook zo leuk hebben ervaren in het grote gezin.”

Maris: “Volgens mij is het de bedoeling dat de ouders de kinderen opvoeden, niet de oudere kinderen de jongere.”

Helena: “Ik ben zelf nummer zeven van de elf kinderen, en ja naarmate wij ouder werden kregen wij taken om te doen. Ik was er niet blij mee, maar toen ik het huis uitging was ik blij dat ik een huishouden kon runnen. Nu zitten ze ofwel op hun tablet of telefoon, en of dat nou beter is..? Ik ben nu 69 jaar, ik ben zelf moeder van twee jongens en oma van vijf kleinkinderen.”

Klazien: “Zo gaat dat in een groot gezin, ja. Ze voeden elkaar op, zijn snel zelfstandig en als ze de deur uit gaan, kunnen ze hun eigen bedoeninkje runnen.”

Bethy: “Elkaar opvoeden? Dat is geen taak voor kinderen, pa en ma kiezen er zelf voor, de kinderen niet.”

Jansje: “Wel een beetje krom dat je de kinderen op hun 18e of 21e het huis uit wil hebben. Wij hebben zes kinderen mogen krijgen waarvan de oudste drie inmiddels 35, 32 en 30 zijn en getrouwd en zelf kindjes hebben. Dus wij hebben inmiddels zeven kleinkinderen. En drie kinders die nog thuis wonen en die zijn 29, 22 en net 20.”

Alicia: “Ik vraag me af wanneer ze tijd voor haarzelf heeft.”

Fathia: “Met twee kindjes en een derde op komst word ik al gek verklaard…”

Anna: “Vind drie al wel genoeg. Heb er geen acht nodig om gillend gek te worden. Waar je zin in hebt en en succes in de dure tijden. Nu sta ik niet graag in je schoenen, moet er al helemaal niet aan denken om er een van 22 te hebben als oudste en dan nog een late late late nakomer van twee. Verschrikkelijk! Veel plezier ermee, zolang jij maar gelukkig bent.”