Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Lees verder onder de advertentie
Juist, de vieze lucht die we dagelijks inademen, zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van voedselallergieën in de eerste tien levensjaren. Dit blijkt uit een onderzoek van Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) en de University of Melbourne.
Lees verder onder de advertentie
Steeds meer kinderen met een pinda-allergie
Eén op de vijftig kinderen in westerse landen heeft tegenwoordig een pinda-allergie. En dat is niet niks. Voor sommige kinderen kan een klein hapje pindakaas of zelfs een spoortje pinda in eten al leiden tot heftige, soms levensbedreigende reacties. Waarom steeds meer kinderen hiermee te maken krijgen? Een nieuwe studie wijst naar luchtvervuiling.
Lees verder onder de advertentie
Vervuilde lucht
In een groot onderzoek, uitgevoerd in Melbourne, volgden wetenschappers ruim 5.000 kinderen vanaf hun eerste levensjaar tot hun tiende. Ze bekeken hoeveel luchtvervuiling de kinderen thuis binnenkregen, specifiek fijnstof en stikstofdioxide. De resultaten liegen er niet om: kinderen die als baby meer vervuilde lucht inademden, hadden een grotere kans op een pinda-allergie.
En dat is niet alles. Kinderen die op jonge leeftijd aan veel luchtvervuiling werden blootgesteld, hielden hun allergie ook langer. “Het aantal allergieën nam toe, tegelijk met de groei van steden”, legt onderzoeker Rachel Peters uit. “Dit laat zien dat omgevingsfactoren een grote rol spelen.”
Gevoeliger immuunsysteem
Maar hoe kan luchtvervuiling nou een pinda-allergie veroorzaken? Leggen wij je uit. De vieze lucht die we inademen, veroorzaakt irritatie en ontstekingen in het lichaam. Dit kan het immuunsysteem extra gevoelig maken, waardoor de kans op allergische reacties toeneemt. Waarom luchtvervuiling specifiek een link heeft met pinda-allergieën en niet bijvoorbeeld met eczeem of een ei-allergie? Dat is nog een raadsel. “We moeten beter begrijpen hoe dit mechanisme werkt”, zegt onderzoeker Diego Lopez.
Lees verder onder de advertentie
Meer gezondheidsproblemen
De onderzoekers benadrukken dat betere luchtkwaliteit niet alleen helpt tegen allergieën, maar tegen talloze gezondheidsproblemen. Denk aan astma, hart- en vaatziekten en zelfs mentale gezondheid. Het is dus niet alleen belangrijk voor jouw kind, maar voor iedereen.
Gelukkig zijn er een aantal dingen om de impact van luchtvervuiling op je kind te beperken:
Ventileer slim: Zet ramen open op momenten dat de luchtkwaliteit beter is, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg.
Groen voor de deur: Planten en bomen in de buurt kunnen de luchtkwaliteit verbeteren.
Vermijd drukke wegen: Speelparken verder van verkeer zijn vaak een stuk minder vervuild.
Daarnaast wordt het steeds duidelijker dat ook het verbeteren van je eigen luchtomgeving belangrijk is. Misschien een goede reden om die luchtreiniger toch eens te overwegen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.