Alles wat je wilt weten over een pinda-allergie bij kinderen

29.09.2020 12:47
alles over pinda-allergie kinderen Beeld: Shutterstock

Zo’n 0,5 tot 1 procent van alle Europese kinderen rond de 2,5 jaar heeft een pinda- of notenallergie. Waarom kan dit gevaarlijk zijn en kan je er overheen groeien? Wij zochten het voor je uit.

Pinda’s of pindaresten vind je in heel veel voedingsmiddelen. Denk aan pindakaas, saté, zoutjes, bonbons en snoep. Maar er zijn ook veel producten die ingrediënten bevatten die afgeleid zijn van de pinda, zoals wasmiddelen, crèmes en shampoo.

De meeste kinderen kunnen al deze producten en etenswaren zonder problemen gebruiken. Heeft je kind echter een pinda-allergie, dan kan er een milde of sterke allergische reactie optreden.
 

Hoe ontstaat een pinda-allergie?

Als je kind op heel jonge leeftijd eczeem heeft, moet je goed opletten. Als er namelijk pindaresten via zijn kapotte huid voor het eerst zijn lichaam binnenkomen – nog voordat hij een product met pinda(resten) gegeten heeft – kan er een pinda-allergie ontstaan. 

Ook een kind dat geen ernstig eczeem heeft kan een pinda-allergie krijgen, maar die kans is wel veel kleiner.

Een pinda-allergie is niet erfelijk, maar de aanleg voor een voedselallergie wel. Deze kinderen hebben meer kans op hooikoorts, astma en voedselallergieën. 

Lees ook:
7x veel voorkomende allergieën bij kinderen >

 

Welke klachten ontstaan er?

Vaak ontstaat er huiduitslag en er kunnen luchtwegklachten optreden, zoals hoesten, niezen en slijmvorming.

In ernstige gevallen kan er een anafylactische reactie ontstaan. Dan beginnen de mond, keel en tong te tintelen en kan duizeligheid, jeuk en druk op de borst optreden. Ook kan je kind kortademig worden en kan zijn bloeddruk gaan dalen.

Zo’n anafylactische reactie komt gelukkig niet vaak voor, maar kan wel levensbedreigend zijn. Bel dus altijd 112 als je kind dit soort klachten krijgt, vlak nadat hij pinda’s of noten heeft gegeten. Je kunt een allergische reactie stoppen met een adrenalinepen. Het is belangrijk om snel te reageren, want hoe langer je wacht, hoe erger de klachten zijn. Soms is een tweede adrenalinepen nodig, omdat het na een halfuur uitwerkt. Ook na het toedienen is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. 

Hoe wordt een pinda-allergie vastgesteld?

Met een zogeheten voedselprovocatietest kan worden bekeken of je kind allergisch is voor pinda’s. Soms moet deze test na verloop van tijd één of meerdere keren herhaald worden, omdat kinderen over een pinda-allergie heen kunnen groeien. Volgens een Australische studie is bijna een kwart van de kinderen op vierjarige leeftijd tolerant geworden voor pinda.
 

Kun je het voorkomen?

Misschien vraag je je af of je tijdens je zwangerschap al iets kunt doen om te voorkomen dat je kind een pinda-allergie krijgt. Helaas heb je hier zelf geen invloed op, maar er zijn – na de geboorte – wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een pinda-allergie bij je kind zo klein mogelijk te maken. 

Het belangrijkste is om eczeem bij je baby goed te behandelen met een vette crème of zalf. En begint hij eenmaal met de eerste oefenhapjes, meng dan zo snel mogelijk wat pindakaas door de voeding heen. Als hij vroeg start met het eten van pinda’s, is de kans om een pinda-allergie te krijgen klein.

Tot slot is het belangrijk om mensen in je omgeving – denk aan ouders van vriendjes, vrienden, leerkrachten en begeleiders – te vertellen over de pinda-allergie. Leg uit wat de gevaren zijn en hoe ze kunnen reageren als het misgaat. Geef ook altijd een adrenalinepen mee en leg uit hoe ze deze moeten gebruiken. 

Bron: Reinier de Graaf & Stichting Voedselallergie

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >