Goed nieuws: volgens Nederlandse onderzoekers is orale immunotherapie dé manier om jonge kinderen met een voedselallergie te genezen. Binnen tien jaar kan zelfs sprake zijn van voedselallergievrije generaties.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de ORKA-studie, een samenwerking tussen het Deventer Ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis, het Martini Ziekenhuis en het Emma kinderziekenhuis, kunnen voedselallergieën door orale immunotherapie zomaar verleden tijd zijn. Met deze therapie geef je kinderen elke dag een kleine dosis van een product waarvoor ze allergisch zijn.
Lees verder onder de advertentie
Volledig genezen
Nu adviseren zorgverleners kinderen met een voedselallergie om deze producten niet te eten. “Maar ons onderzoek laat zien dat als je hele jonge kinderen (baby’s nog) blootstelt aan voedsel waar ze allergisch voor zijn, ze volledig kunnen genezen”, vertelt kinderallergoloog en hoofdonderzoeker Ted Klok. Het afgelopen jaar hebben 35 kinderen de orale immunotherapie afgerond. “32 daarvan kunnen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie.”
Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling. “We weten dat bij kinderen van vier jaar en ouder de allergie meestal niet meer verdwijnt”, zegt Klok. In het onderzoek werden kinderen tussen de 9 en 24 maanden behandeld, en dat was een succes. Maar het succespercentage van 90 procent lijkt volgens Klok alleen bij deze leeftijdsgroep haalbaar. De onderzoeker is positief over de toekomst. “Stel je voor: in plaats van een leven lang een voedselallergie hebben, altijd een epi-pen op zak, gewoon altijd alles kunnen eten en drinken.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.