Onderzoek: ‘Kinderen met voedselallergie kunnen genezen door orale immunotherapie’

03.03.2022 16:56
pinda

Goed nieuws: volgens Nederlandse onderzoekers is orale immunotherapie dé manier om jonge kinderen met een voedselallergie te genezen. Binnen tien jaar kan zelfs sprake zijn van voedselallergievrije generaties. 

Volgens de ORKA-studie, een samenwerking tussen het Deventer Ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis, het Martini Ziekenhuis en het Emma kinderziekenhuis, kunnen voedselallergieën door orale immunotherapie zomaar verleden tijd zijn. Met deze therapie geef je kinderen elke dag een kleine dosis van een product waarvoor ze allergisch zijn.

 

Volledig genezen

Nu adviseren zorgverleners kinderen met een voedselallergie om deze producten niet te eten. “Maar ons onderzoek laat zien dat als je hele jonge kinderen (baby’s nog) blootstelt aan voedsel waar ze allergisch voor zijn, ze volledig kunnen genezen”, vertelt kinderallergoloog en hoofdonderzoeker Ted Klok. Het afgelopen jaar hebben 35 kinderen de orale immunotherapie afgerond. “32 daarvan kunnen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over een pinda-allergie bij kinderen >

 

Jong beginnen

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling. “We weten dat bij kinderen van vier jaar en ouder de allergie meestal niet meer verdwijnt”, zegt Klok. In het onderzoek werden kinderen tussen de 9 en 24 maanden behandeld, en dat was een succes. Maar het succespercentage van 90 procent lijkt volgens Klok alleen bij deze leeftijdsgroep haalbaar. De onderzoeker is positief over de toekomst. “Stel je voor: in plaats van een leven lang een voedselallergie hebben, altijd een epi-pen op zak, gewoon altijd alles kunnen eten en drinken.”

Bron: Deventer Ziekenhuis

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!