Goed nieuws: volgens Nederlandse onderzoekers is orale immunotherapie dé manier om jonge kinderen met een voedselallergie te genezen. Binnen tien jaar kan zelfs sprake zijn van voedselallergievrije generaties.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de ORKA-studie, een samenwerking tussen het Deventer Ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis, het Martini Ziekenhuis en het Emma kinderziekenhuis, kunnen voedselallergieën door orale immunotherapie zomaar verleden tijd zijn. Met deze therapie geef je kinderen elke dag een kleine dosis van een product waarvoor ze allergisch zijn.
Lees verder onder de advertentie
Volledig genezen
Nu adviseren zorgverleners kinderen met een voedselallergie om deze producten niet te eten. “Maar ons onderzoek laat zien dat als je hele jonge kinderen (baby’s nog) blootstelt aan voedsel waar ze allergisch voor zijn, ze volledig kunnen genezen”, vertelt kinderallergoloog en hoofdonderzoeker Ted Klok. Het afgelopen jaar hebben 35 kinderen de orale immunotherapie afgerond. “32 daarvan kunnen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie.”
Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling. “We weten dat bij kinderen van vier jaar en ouder de allergie meestal niet meer verdwijnt”, zegt Klok. In het onderzoek werden kinderen tussen de 9 en 24 maanden behandeld, en dat was een succes. Maar het succespercentage van 90 procent lijkt volgens Klok alleen bij deze leeftijdsgroep haalbaar. De onderzoeker is positief over de toekomst. “Stel je voor: in plaats van een leven lang een voedselallergie hebben, altijd een epi-pen op zak, gewoon altijd alles kunnen eten en drinken.”
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.