Steeds meer kinderen hebben ADHD volgens onderzoek en dat komt hierdoor

31.05.2024 05:48
kinderen adhd

Een nieuw rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onthult een groeiend probleem: steeds meer kinderen tussen 3 en 17 jaar krijgen de diagnose ADHD. Eén op de negen kinderen in de VS heeft nu ADHD, zo blijkt.

In 2022 kregen maar liefst 7,1 miljoen Amerikaanse kinderen in deze leeftijdsgroep een nieuwe diagnose ADHD – dat zijn er een miljoen meer dan in 2016. Melissa Danielson, de hoofdauteur van de studie, denkt dat dit te maken kan hebben met de pandemie, toen veel kids meer stress, depressie en angst hadden.

Aantal kinderen met ADHD groeit

“Pandemie-gerelateerde familiedruk, zoals ziekte en overlijden in de familie en gemeenschap, veranderingen in werk en onderwijs, verminderde sociale interacties en toegenomen angst en onzekerheid zijn factoren die symptomen van onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit kunnen verergeren,” aldus de studie.

Danielson: “Veel van die diagnoses zouden het resultaat kunnen zijn van een kind dat werd behandeld voor een andere diagnose, zoals angst of depressie, en waarbij de arts ontdekte dat het kind ook ADHD had.”

Lees ook: ADHD-medicatie wordt vaak onder druk voorgeschreven, blijkt uit onderzoek

Een andere reden voor de toename kan zijn dat we ADHD-symptomen beter herkennen – en vooral dat de stoornis anders is bij meisjes dan bij jongens. Vroeger kregen jongens ongeveer 2,5 keer vaker de diagnose ADHD dan meisjes, maar de laatste jaren wordt dat verschil kleiner.

Verschil tussen jongens en meisjes

“Jongens hebben vaak hyperactieve of impulsieve ADHD, waarbij ze de straat op rennen of van dingen springen of dingen doen waardoor ze meer kans hebben om gewond te raken,” legt Danielson uit. “Meisjes vertonen hun ADHD vaak op een meer onoplettende manier. Ze dagdromen of hebben een gebrek aan focus of zijn hyper-geconcentreerd op een bepaalde taak die misschien niet de taak is waarop ze zich moeten richten.”

Lees ook: Positive vibes: deze bekende en succesvolle mensen hebben ADHD

De nieuwe studie is te vinden in de Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology. Een andere opvallende ontdekking: maar ongeveer de helft van de kinderen met ADHD gebruikt medicijnen, vergeleken met tweederde in 2016. De studie geeft geen redenen hiervoor, maar tekorten aan ADHD-medicijnen in de VS vielen samen met de tijd waarin de gegevens werden verzameld.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.