ADHD-medicatie wordt vaak onder druk voorgeschreven, blijkt uit onderzoek

16.05.2024 11:35

Wist je dat één op de drie huisartsen ADHD-medicatie voorschrijft omdat ouders erom vragen? En één op de vijf doet dit zelfs op verzoek van scholen. Dit onthulde een onderzoek van UMC Groningen en Accare onder 907 huisartsen.

Als je kind ADHD heeft, ben je vast bekend met Ritalin, Concerta, Medikinet of Equasysm – allemaal namen voor methylfenidaat. Dit medicijn wordt vaak voorgeschreven aan kinderen met ADHD, wat zich uit in aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Hoewel het op korte termijn symptomen kan verlichten, ontbreekt nog goed onderzoek naar lange termijneffecten. Het is dus belangrijk om met de arts te overleggen over het gebruik.

Lees ook – Paracetamol tijdens je zwangerschap? Deze app geeft antwoord

Te snelle diagnose

Het onderzoek toonde aan dat de diagnose ADHD volgens veel huisartsen vaak te snel wordt gesteld. Anne-Flore Matthijssen, onderzoeker, benadrukt dat de medische richtlijnen vaak niet goed worden gevolgd. Slechts in 1 procent van de gevallen wordt de ernst van de stoornis goed beoordeeld. Ook is er volgens haar te weinig aandacht voor het stoppen met de medicatie.

Lees ook – Agnes’ dochter heeft astma: ‘Ze heeft vaak het gevoel dat ze door een rietje ademt’

Bijwerkingen Ritalin

Hoewel de meeste kinderen meer symptomen ervaren na het stoppen met Ritalin, vond 60 procent van de behandelaars dat het niet slechter ging met hen. Het is belangrijk dat behandelaars aan het begin van de behandeling nadenken over een mogelijk stopmoment en dit bespreken met de ouders en het kind, adviseert Anne-Flore. Ritalin kan het concentratievermogen verbeteren maar heeft ook bijwerkingen zoals verminderde eetlust, slaapproblemen, hoofdpijn en misselijkheid.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.