
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Krentenbaard is terug. En hoe. Kinderen raken massaal besmet met deze huidinfectie. Volgens onderzoeksinstituut Nivel, dat bijhoudt waarvoor mensen bij de huisarts komen, is er een opleving te zien van de besmettelijke huidinfectie. Wij zetten de symptomen voor je op een rij.
Het gaat vooral om kinderen van veertien jaar en jonger. Daarvan waren er vorige week ruim tweehonderd bij de huisarts met de diagnose: krentenbaard. Dat zijn er een stuk meer dan de week daarvoor en ook veel meer dan rond deze tijd vorig jaar.
Om nou te weten te komen of jouw kind ook krentenbaard heeft, hebben we de symptomen van de infectie voor je op een rij gezet. Komen ze:
“Krentenbaard ontstaat door een bacterie. Als die zich in een wondje nestelt, krijg je die typische plekjes. Bij jonge kinderen zien we het vaker, omdat hun huidbarrière kwetsbaarder is, hun afweersysteem nog niet volledig is ontwikkeld én omdat ze vaak dicht op elkaar zitten”, aldus kinderdermatoloog Elodie Mendels aan RTL.
Een reden dat krentenbaard juist nu weer opspeelt is het warme weer van de afgelopen tijd. Door korte broeken en T-shirts hebben kinderen meer huid-op-huidcontact. En door en broeierige weer verspreidt de bacterie sneller. Ook via spullen kan je kind besmet raken met krentenbaard. Aparte handdoeken gebruiken, beddengoed wat vaker wassen en deurklinken schoonmaken, helpt al goed tegen besmetting binnen het gezin. Verder ziet krentenbaard er heel vervelend uit, maar is het gelukkig goed te behandelen via de huisarts.
Heeft je kind krentenbaard? Volgens Thuisarts is het dan belangrijk om de plekjes niet aan te raken en er niet aan te krabben. Dit maakt het erger. Bij een heel jong kind kan je de nageltjes kort knippen. Regelmatig handen wassen helpt ook, maar een besmetting tegengaan is in het geval van krentenbaard erg lastig. Goed om even te overleggen bij de kinderopvang of in de klas van je kind, zodat anders ouders (en de leerkracht) alert kunnen zijn.
Onlangs waren ook veel gevallen van mazelen in Nederland. Die symptomen vind je hier.
Bron: RTL
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!