Krentenbaard is niet gevaarlijk, maar kan voor kinderen wel vervelend zijn. Wij vertellen je hoe je de kans op besmetting zo klein mogelijk maakt. En wat je moet doen als je kind er toch last van krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt door de stafylokok-bacterie, die wordt overgedragen via handen, speelgoed, hoesten of niesen. Er ontstaan wat wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met pus. Deze breiden zich langzaam uit (meestal in het gezicht, maar soms ook over de rest van het lichaam) en kunnen flink jeuken. Vervolgens drogen de plekken in en blijven er korstjes over. Als deze rond de neus en mond zitten, kan het eruitzien als een baard van krenten – vandaar ook de naam.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: zodra de wondjes uitgedroogd zijn, zijn ze niet meer besmettelijk.
Je kunt je kind natuurlijk nooit honderd procent beschermen voor bacteriën van buitenaf, maar onderstaande maatregelen verkleinen de kans op een besmetting wel:
Was de handen van je kind regelmatig met zeep en droog ze goed af
Hou de nagels van je kind schoon en kort
Zorg ervoor dat je kind z’n eigen handdoek heeft (en gebruik elke dag een schone)
Zit je kind op de crèche of op school? Vraag dan of ook zij hun handen wat vaker kunnen wassen
Maak speelgoed één keer per dag schoon met zeep
Huisarts
Krentenbaard gaat meestal binnen één tot drie weken vanzelf over, maar een bezoek aan de huisarts kan nooit kwaad. Soms wordt er dan (crème of zalf met) antibiotica voorgeschreven om de genezing te bespoedigen. Worden de klachten na drie weken nog niet minder? Neem dan opnieuw contact op met de huisarts.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).