Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes ter wereld en het aantal uitbraken neemt de laatste tijd toe. Maar wat is mazelen precies, hoe herken je de symptomen en wat kun je doen als je kind besmet raakt? Lees hier alles wat je moet weten over deze ziekte.
Lees verder onder de advertentie
Recentelijk zijn er meerdere uitbraken van mazelen gemeld op scholen in Nederland, met name in Amsterdam en Rotterdam.In Amsterdam Nieuw-West zijn twintig kinderen besmet geraakt, waarvan vier zijn opgenomen in het ziekenhuis.Geen van deze kinderen was gevaccineerd tegen mazelen.In Rotterdam heeft een basisschool haar deuren een week moeten sluiten nadat 32 kinderen besmet raakten.Deze uitbraken worden mede toegeschreven aan een dalende vaccinatiegraad, waardoor de kans op verspreiding van het virus toeneemt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is mazelen en hoe raak je besmet?
Mazelen is een virusinfectie die van mens op mens wordt overgedragen. Het virus verspreidt zich via speeksel en snot, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Via de lucht komen kleine besmette druppeltjes in de omgeving terecht, waardoor anderen het virus kunnen inademen en besmet raken.
Hoewel mazelen in Nederland lange tijd weinig voorkwam – met gemiddeld tien gevallen per jaar – is er momenteel een stijging in het aantal besmettingen. De laatste grote uitbraak was in 2013, met 2.700 geregistreerde gevallen, maar door de dalende vaccinatiegraad nemen de uitbraken nu weer toe. Volgens arts-microbioloog Matthew McCall van het Radboudumc blijft het risico op uitbraken bestaan in gemeenschappen met lage vaccinatiegraad.
Na besmetting duurt het gemiddeld tien dagen voordat de eerste klachten optreden. De meest voorkomende symptomen zijn:
Hoge koorts
Rode vlekjes op de huid die later bruin worden en kunnen samenvoegen
Witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen
Hoesten en verkoudheid
Rode, geïrriteerde ogen
De huiduitslag begint vaak op het gezicht en verspreidt zich vervolgens naar de rest van het lichaam. De vlekken kunnen gaan jeuken en het ziektebeeld kan in sommige gevallen ernstiger verlopen.
Hoe kun je mazelen behandelen?
Er bestaat geen specifieke behandeling tegen mazelen. Het beste wat je kunt doen is:
Je kind voldoende laten rusten
Zorgen voor voldoende vochtinname
Klachten zoals koorts en jeuk verlichten met milde medicatie (altijd in overleg met een arts)
BMR-vaccinatie
De BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) biedt de beste bescherming tegen mazelen. Kinderen krijgen deze vaccinatie standaard aangeboden op jonge leeftijd. Bij volledige vaccinatie (twee prikken) is de kans op mazelen zeer klein. Heeft je kind slechts één prik gehad, dan is er nog steeds een risico op besmetting.
Als je vermoedt dat je kind mazelen heeft, neem dan contact op met de huisarts. Hoewel de meeste kinderen vanzelf genezen binnen 7 tot 10 dagen, kunnen er complicaties optreden, zoals oorontsteking, longontsteking of in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking. De kans dat een kind in Nederland overlijdt aan mazelen is klein (minder dan 1 op 10.000), maar het blijft belangrijk om alert te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Daarnaast is het verstandig om de school of opvang te informeren, zodat verdere verspreiding kan worden beperkt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).