Misschien heb je wel eens gehoord dat baby’s in de buik reageren op geluiden van buitenaf. Ze herkennen de stem van hun moeder, kunnen zelfs melodieën onthouden en na de geboorte nog steeds reageren op de muziek die je vaak draaide tijdens de zwangerschap. Maar wist je dat klassieke muziek ook direct invloed kan hebben op het hartritme van je ongeboren kindje?
Lees verder onder de advertentie
Uit nieuw Mexicaans onderzoek blijkt dat bepaalde klassieke composities zorgen voor een stabieler hartritme bij foetussen. Dit kan gunstig zijn voor de ontwikkeling van het autonome zenuwstelsel, het systeem dat onder meer de hartslag regelt.
Voor het onderzoek werden 36 zwangere vrouwen gevraagd om naar twee klassieke stukken te luisteren: De Zwaan van de Franse componist Camille Saint-Saëns en Arpa de Oro van de Mexicaanse componist Abundio Martínez. Met hartslagmeters volgden de onderzoekers hoe de hartjes van de foetussen reageerden. Ze keken naar de hartslagvariabiliteit, een belangrijke indicator voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel.
Lees verder onder de advertentie
Het effect van muziek
Wat bleek? Zodra de muziek begon, stabiliseerde het hartritme van de foetussen vrijwel direct. Maar niet elk muziekstuk had hetzelfde effect. “We zagen dat Arpa de Oro een sterker effect had dan De Zwaan”, legt onderzoeker Eric Alonso Abarca-Castro uit. Mogelijk spelen het ritme, de melodie of culturele herkenning hierbij een rol.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Tips voor ouders
Hoofdonderzoeker Claudia Lerma raadt ouders dus aan om kalmerende muziek te overwegen tijdens de zwangerschap. “Zelfs korte periodes van blootstelling kunnen al gunstig zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby”, vertelt ze. De volgende stap? Onderzoeken of andere muziekstijlen hetzelfde effect hebben. Want wie weet doen zachte popnummers of relaxte jazz ook wonderen voor dat kleine hartje.
Lees verder onder de advertentie
Je ongeboren kindje kan dus al veel meekrijgen van factoren buiten de buik. Maar hoe bijzonder is het om al een beetje ‘contact’ te kunnen leggen met de baby in je buik? Met een gloednieuwe hologram-echo kan dat. Wauw! Hier lees je er alles over.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.