Hoe bijzonder is het moment waarop je je baby voor het eerst ziet tijdens een echo? Magisch, toch? Maar eerlijk is eerlijk: soms zie je er meer een vage blob in dan een écht baby’tje.
Lees verder onder de advertentie
Geen zorgen, daar komt nu verandering in, want deze nieuwe echo tilt dit moment naar een next level. Je kunt je kindje namelijk als hologram bewonderen!
Wat is een hologram-echo?
Een hologram-echo klinkt als iets uit een futuristische Netflix-serie, maar het is echt. De ‘uitvoering’ lijkt op een gewone echo – je ligt op de stoel bij de gynaecoloog, krijgt gel op je buik, en de gyn doet zijn ding. Alleen heb je voor deze beelden een 3D-bril nodig. Met die bril zie je niet zomaar een plat plaatje, maar je baby in 3D. Denk: alsof je om je kindje heen kunt draaien. Hoe cool is dat? Gynaecoloog Melek Rousian van het Erasmus MC legt aan RTL Nieuwsuit dat deze methode wel vaak pas wordt ingezet om vroegtijdig afwijkingen bij de baby in beeld te brengen.
Je kunt de hologram-echo al laten maken vanaf 13 weken zwangerschap. Voor ouders die worden doorverwezen naar het Erasmus MC in verband met een gevonden afwijking, is het een prettige manier om meer uitleg te krijgen. Een 3D-beeld van je kindje is veel makkelijker te ontcijferen dan die vage zwart-witplaatjes waar je normaal ‘hoofd’ en ‘buik’ maar nét uit elkaar kunt houden.
Lees verder onder de advertentie
Een emotionele ervaring
De meeste mensen maken helaas niet gebruik van een hologram-echo met een leuke aanleiding. Natuurlijk: zo’n hologram-echo is handig, maar het kan ook enorm confronterend zijn. Zeker als er afwijkingen te zien zijn. “Voor veel ouders is dit een emotioneel beladen onderzoek”, vertelt Melek. “We zien regelmatig dat ouders huilen bij het zien van hun kindje in 3D. Maar gelukkig horen we ook vaak dat het ze helpt om echt te begrijpen wat er aan de hand is.”
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de video.
Voor de lol
Als er geen afwijkingen gevonden zijn, kan het nog steeds leuk zijn om 3D beelden van je baby te zien. Wil je gewoon graag een bijzonder aandenken aan je zwangerschap? Dan kun je bij sommige klinieken een 3D-pretecho laten maken. Dit gebeurt niet met een hologram, maar je krijgt na afloop wel een opname met beeld en geluid op een USB-stick mee naar huis. Een bijzondere herinnering en leuk om later aan je kind te laten zien en horen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe dan ook: de hologram-echo is een absolute gamechanger in de verloskunde.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.