Woehoe, de kinderopvangtoeslag gaat omhoog! Hoeveel krijg jij erbij?

23.11.2023 15:34
scholen december Beeld: Getty Images

Heb je het gevoel dat je je scheel betaalt aan de kinderopvang? Goed nieuws: de kinderopvangtoeslag wordt vanaf 2024 nog eens extra verhoogd.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt natuurlijk af van hoeveel kinderen je hebt en hoeveel uren zij naar de opvang gaan. Ook hangt het af van je inkomen en dat van je partner. Het maximaal te vergoeden uurtarief is wel voor iedereen hetzelfde. Dat uurtarief wordt vanaf het nieuwe jaar verruimd en dat is dus goed nieuws voor iedereen! Dit komt bovenop de verhoging van 6% die al eerder voor 2024 werd afgekondigd. De overheid trekt een boel euro’s uit voor dit extraatje, namelijk 508 miljoen!

De kinderopvangtoeslag stijgt: wat betekent dat voor jou?

Wat gaat er precies veranderen? Op dit moment geldt er een maximaal te vergoeden uurtarief van € 9,12 per uur. Vanaf volgend jaar is dat maximaal € 10,25 per uur. Je kunt maximaal 230 uur per kind vergoed krijgen. Deze bedragen gelden voor dagopvang. Voor de buitenschoolse opvang stijgt het bedrag naar € 9,12 en voor de gastouderopvang stijgt de uurprijs naar € 7,53. Dienst Toeslagen zal ouders vanaf eind december 2023 al hogere voorschotten uitbetalen op basis van de nieuwe maximum uurprijzen.

Maak een proefberekening

Weet je nog niet of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag? Er zijn een aantal voorwaarden van kracht. Ten eerste moeten jij en je partner werken, een opleiding of inburgeringscursus volgen of een traject in de aanloop naar werk. Daarnaast moet de opvanglocatie geregistreerd staan bij het Landelijk Register Kinderopvang. Ook moeten je kind en jij op hetzelfde adres staan ingeschreven. Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening laten maken. Zo weet je op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt in 2024. In deze rekensom wordt ook je inkomen meegenomen.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bron: Rijksoverheid