Na maanden van onzekerheid en protest is het hoge woord eruit: de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag wordt in 2026 alsnog verhoogd. Een opluchting voor veel ouders die al vreesden voor hogere opvangkosten. Maar wat betekent dit precies voor jouw portemonnee?
Lees verder onder de advertentie
Even terugspoelen: wat was er aan de hand?
Eerder dit jaar kondigde het kabinet aan dat de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag in 2026 niet zou worden geïndexeerd. Dit betekende dat de vergoeding niet zou meegroeien met de stijgende kosten, wat ouders mogelijk meer uit eigen zak zou laten betalen. Het plan leidde tot veel kritiek, vooral omdat het juist de lagere inkomens hard zou raken.
Lees verder onder de advertentie
De ommezwaai: indexatie gaat door
In april 2025 kwam het kabinet terug op dit besluit. Bij de voorjaarsbesluitvorming werd besloten om de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag in 2026 toch te indexeren met 4,84 procent, conform het Centraal Economisch Plan van 2025. Dit betekent dat de maximum uurprijzen in 2026 als volgt zullen zijn:
Lees verder onder de advertentie
Dagopvang: 11,23 euro
Buitenschoolse opvang: 9,98 euro
Gastouderopvang: 8,49 euro
Met deze indexatie blijft de kinderopvangtoeslag in de pas lopen met de kosten die ouders voor kinderopvang maken, wat het aantrekkelijker maakt voor ouders om (meer) te werken.
Voor ouders betekent deze indexatie dat de kinderopvangtoeslag beter aansluit bij de werkelijke kosten van kinderopvang. Dit voorkomt dat ouders een groter deel van de kosten zelf moeten betalen, vooral als kinderopvangorganisaties hun tarieven verhogen. Het draagt bij aan de betaalbaarheid en toegankelijkheid van kinderopvang voor alle inkomensgroepen.
Lees verder onder de advertentie
En nu?
Met deze beslissing laat het kabinet zien dat het luistert naar de zorgen van ouders en andere betrokkenen. Het intrekken van het wetsvoorstel dat de niet-indexatie mogelijk zou maken, is in voorbereiding. Daarnaast wordt er gekeken naar de evaluatie van de indexeringssystematiek van de kinderopvangtoeslag om deze in de toekomst mogelijk efficiënter in te richten.
Lees verder onder de advertentie
Voor nu kunnen ouders opgelucht ademhalen: de kinderopvangtoeslag in 2026 wordt verhoogd, wat de kinderopvang hopelijk betaalbaar en toegankelijk houdt voor iedereen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.