In samenwerking met Kek Mama

5x de meest gestelde vragen over kinderopvangtoeslag

16.10.2020 06:02

Als je werkt of studeert en gebruikmaakt van kinderopvang heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat is een vergoeding voor de opvang van jouw kind, zodat je als ouder kunt blijven werken of studeren. Zeker de moeite waard dus. We zetten de meest prangende vragen hierover voor je op een rij.

1. “Mijn inkomen verandert, wat moet ik doen?”

De toeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Het bedrag hangt af van hoe je situatie er dat jaar als ouder(s) naar verwachting uitziet. Als er gedurende het jaar iets verandert, heeft dat invloed op je toeslag. Geef veranderingen in het inkomen van jou of je toeslagpartner meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Tip: Wil je alvast weten op hoeveel kinderopvangtoeslag je met het nieuwe inkomen recht hebt? Maak dan een proefberekening.
 

2. “Maar wat als ik een wisselend inkomen heb?”

Maak een inschatting van je inkomen en zet voor elk kwartaal een herinnering in je agenda om te checken of je schatting nog klopt. Dan kun je je gegevens zo nodig op tijd aanpassen. Voor toeslagen geldt: hoe hoger je inkomen hoe lager de toeslag. Als na afloop van het jaar blijkt dat je minder hebt verdiend dan je van tevoren had ingeschat, krijg je het te weinig ontvangen bedrag alsnog van Belastingdienst/Toeslagen. Als je meer hebt verdiend, moet je de te veel ontvangen toeslag terugbetalen.
 

3. “Ik ben werkloos geworden. Moet ik deze toeslag nu direct stopzetten?”

Zet je kinderopvangtoeslag niet meteen stop. Je hebt in elk geval nog drie maanden nadat jij (of je toeslagpartner) je baan bent verloren recht op kinderopvangtoeslag. Fijn, want zo heb jij wat ruimte om eventueel nieuw werk te gaan zoeken. Geef wel meteen door dat je geen baan meer hebt. En check hier even of je na die drie maanden nog steeds recht hebt op kinderopvangtoeslag.

4. “Wat nou als ik tijdelijk meer of minder kinderopvang afneem?” 

Is er een verschil in de maandelijkse opvanguren die jij voor jouw kind(eren) afneemt? Geef de wijziging dan altijd door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Je kunt daar gewoon een einddatum opgeven voor de gewijzigde gegevens. Na deze einddatum zet Belastingdienst/Toeslagen de oude uren weer terug, dat is wel zo makkelijk. Weet je nog geen einddatum? Dan geef je zelf door wanneer er opnieuw iets verandert.

Neem je in de schoolvakantie tijdelijk meer of minder kinderopvang af? Dan kan het zijn dat hiermee al rekening is gehouden in jouw contract met de kinderopvang. Bekijk hiervoor jouw contract of vraag het na bij jouw kinderopvang. Check nog wel of je een wijziging in opvanguren moet doorgeven aan Belastingdienst/Toeslagen.

5. “Mijn kind gaat niet meer naar de opvang. Maar ik ben vergeten de kinderopvangtoeslag stop te zetten. Wat nu?”

Geef de wijziging alsnog door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Geef je de verandering niet door, dan wordt bij de definitieve toekenning na afloop van het jaar duidelijk dat jouw werkelijke situatie anders was dan van tevoren geschat. Je hebt meer toeslag gekregen dan waar je recht op hebt. Het bedrag dat je te veel hebt gekregen moet je terugbetalen. 

Meer weten?

Verandert er iets in je situatie? Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of gebruik de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. Meer weten? Ga naar toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag

 

In opdracht van de Rijksoverheid.