Je kleintje gaat naar de kinderopvang, wat een mijlpaal! Maar hoe weet je welke opvang het beste past?
Lees verder onder de advertentie
Elk kind is uniek, en dat betekent dat kinderen verschillende behoeften hebben. De ene kleine doet het prima in een gezellige groep, terwijl de andere liever wat meer één-op-één aandacht krijgt. Niet alle kinderopvanglocaties werken op dezelfde manier of hebben dezelfde visie. Dus hoe kies je de perfecte plek voor je kroost? Douwine Koopman, eigenaresse van vier opvanglocaties en gastouderbureau Voor Dag en Dou, deelt tips waar je als ouders op moet letten om de juiste keuze te maken voor kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
Altijd een keuze
Douwine: “‘Als houder van een kinderopvang heb ik in de afgelopen jaren al duizenden ouders gesproken bij hun eerste kennismaking met de kinderopvang. Voor ouders die een eerste kindje verwachten of voor een eerste keer op zoek gaan naar een opvang, is dat een heel avontuur. Met de wachtlijsten in de kinderopvang kan de uitspraak ‘kiezen voor een kinderdagverblijf’ misschien klinken als een grap, maar niets is minder waar. Natuurlijk ben je afhankelijk van het aanbod in jouw regio, maar wel of niet aanmelden is altijd een keuze.”
Lees verder onder de advertentie
Een match
Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een match, zowel kinderdagverblijf als het nieuwe gezin, belangrijk is. Voor alle partijen is het prettig om met redelijk dezelfde visie te kijken naar alle onderwerpen binnen kind, gezin en opgroeien. Bijvoorbeeld religie, een overtuigde visie op voeding of de voorkeur voor een agrarische omgeving zijn zaken waardoor al snel duidelijk is welke kinderopvang bij het gezin past. Veel kinderopvangorganisaties met een sterke visie op een bepaald vlak beschrijven dit duidelijk op hun website. Voor ouders begint de eerste oriëntatie online.
Met dit in het achterhoofd, kun je de volgende stappen doorlopen om de juiste opvang voor je kind te vinden:
Stap 1: Plan kennismakingsafspraken in met verschillende kinderdagverblijven / gastouders / BSO’s waar je online nieuwsgierig naar bent geworden. Je moet het ervaren en voelen. Wat vind je van de inrichting, hoe is de omgang met de pedagisch medewerker. Net als bij het kiezen van een basisschool weet je het vaak al wel zodra je binnen komt: dit past mij of niet.
Lees verder onder de advertentie
Stap 2: Bereid je kennismakingsgesprek voor. Vraag naar de haal-en brengtijden, het dagritme, de activiteiten, voeding en buitenspelen. Flexibiliteit kan ook een belangrijke factor zijn, dan zijn vragen over flexibiliteit van de opvang, over het ruilen van een opvangdag of het extra aanvragen van een dag, de samenstelling van de groep, of het wel of niet gebruiken van een ouder-app of nieuwsbrief belangrijk. Om te voorkomen dat je tijdens het gesprek dingen vergeet en overweldigd wordt door de mooie locatie: schrijf het op.
Stap 3: Geef je ogen en oren de kost. Op een goed kinderdagverblijf hoor je kinderen spelen en gebeurt er van alles om je heen. Kijk en praat met de medewerkers, heb je daar vertrouwen in? Kijk naar het spel aanbod en de buitenruimte, past het bij jouw beeld? Vraag veel (neem je lijstje met vragen mee) en neem vooral de tijd om de omgeving, binnen en buiten, op je te laten inwerken. Bij een ‘niet-pluis’ gevoel: niet doen. Als ouder moet je er vertrouwen in hebben dat jouw kind op een goede plek wordt opgevangen.
Lees verder onder de advertentie
Stap 4: Laat een offerte maken. Vaak heeft een kinderopvang meerdere contractvormen en loont het om goed uit te zoeken wat de kosten binnen de verschillende pakketten zijn. De meeste kinderopvangorganisaties hebben een tool waarmee je direct jouw kinderopvangtoeslag kunt berekenen: handig, zo ben je helemaal op de hoogte
Stap 5: Plan een wendag of kijkmoment. Kinderen die net naar de basisschool gaan en uit school óók door de BSO worden opgevangen krijgen heel veel voor hun kiezen. Alles is nieuw: juf, school, klasgenootjes én de BSO. Ga daarom voor de start van de basisschool ook eens op de BSO kijken met je kleuter. Vraag of je even mag spelen of aan tafel kunt aanschuiven, dat haalt veel spanning weg.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.