Meer dan de helft van de ouders laat de kinderen het kerstmenu bepalen

14.12.2023 14:14
Meer dan de helft van de ouders laat de kinderen het kerstmenu bepalen

Een van de leukste dingen aan kerst is toch wel het diner: urenlang tafelen met familie of vrienden. Maar hoe pakken ouders van jonge kinderen dat eigenlijk aan? En wie bepaalt er wat er op tafel komt?

Uit onderzoek van HelloFresh blijkt dat de kinderen behoorlijk veel inspraak hebben als het kerstmenu wordt samengesteld.

Kinderen bepalen het kerstmenu

Voor 46% van de ouders met thuiswonende kinderen staan de feestdagen gelijk aan uitgebreid koken, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 53% geeft aan dat hun kind mag helpen bepalen wat er op de tafel komt. Bij 44% helpt het kind zelf ook mee met het bereiden van het kerstmaal.

Apart kindermenu

Laten we eerlijk zijn: niet ieder kind is altijd blij met wat de pot schaft. Om zure gezichtjes te voorkomen kiest 23% van de Nederlanders ervoor om een speciaal kindermenu te maken tijdens kerst. 15% zorgt zelfs voor een aparte kersttafel voor de kinderen.

Schermtijd tijdens het diner

Uren tafelen: daar heeft ook niet ieder kind zin in. Daarom mogen kinderen soms best even televisie kijken of op de tablet of telefoon. 23% van de ouders laat hun kinderen tijdens kerst voor de televisie eten. 19% van de kinderen mag een telefoon of tablet aan tafel.

Stress

Leuk hoor, die feestdagen, maar ze leveren ook best wat stress op. Uit het onderzoek blijkt dat vooral mensen met kinderen die stress ervaren. Dat geldt voor 26% van de samenwonenden met kinderen en voor 37% van de alleenstaanden met kinderen. Maar het geldt echt niet alleen voor mensen met kinderen: overall geeft 54% van de mensen aan blij te zijn als de feestdagen weer voorbij zijn. Merry Christmas!

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >