Oogartsen bezorgd: kinderen sneller bijziend door veel schermtijd

15.04.2024 12:40

Is jouw kleintje vaak gekluisterd aan een scherm? Misschien tijd om die schermtijd te beperken. Oogziekenhuizen zien namelijk een gestage toename van bijziendheidsklachten bij kinderen, vooral door het overmatig gebruik van telefoons en tablets.

Oogartsen maken zich zorgen over deze trend. Kinderoogarts Jilke Beinsberger van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde in Maastricht waarschuwt: “Binnenkort heeft meer dan de helft van de jonge volwassenen in Nederland waarschijnlijk een bril nodig.”

Groeiende wachtlijsten

Ook orthoptist Lieke Gouma van Het Oogziekenhuis in Rotterdam ziet de wachtlijsten langer worden. “We zien steeds meer kleintjes die een bril nodig hebben om het schoolbord te kunnen lezen.” En volgens oogarts Thomas Cornelissen van het Diakonessenhuis is het werk van orthoptisten nu vooral gericht op bijziendheid, iets wat vroeger veel minder voorkwam.

Lees ook – Zó verminder je de schermtijd van je kind (met succes!)

Bijziendheid

Bijziendheid begint vaak al in de kindertijd. Als kinderen te lang en te vaak focussen op iets dicht bij hun gezicht, worden hun ogen langer, waardoor ze moeite hebben met zien in de verte en een bril nodig hebben. Hoewel bijziendheid soms genetisch bepaald is, wijzen artsen erop dat het overmatig gebruik van schermen bij jonge kinderen ook een rol speelt. “Onze kleintjes groeien op in een digitale wereld. Maar al die extra schermtijd is gewoon niet nodig,” aldus Beinsberger.

Voorkomen is beter dan genezen

Orthoptist Gouma benadrukt dat het probleem niet zozeer bij het scherm zelf ligt, maar bij de afstand waarop kinderen het scherm vasthouden. “Het is beter als ze hun arm wat meer gestrekt houden,” legt ze uit. Maar ja, dat is vaak lastig bij een telefoon, vooral tijdens het kijken naar een filmpje of het spelen van een spelletje.

Oogartsen adviseren de 20-20-2-regel: na twintig minuten schermgebruik twintig seconden in de verte kijken, en minstens twee uur per dag buitenspelen. Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media benadrukt het belang van herhaling in de opvoeding. “Kinderen moeten leren om niet de hele tijd naar schermpjes te staren.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.