Dáaag telefoons en tablets: met deze tips wil je kind buitenspelen

05.04.2024 13:04

In een tijd waarin schermen onze kinderen gevangen houden, is het verontrustend om te zien hoe het aantal buitenspelende kinderen snel afneemt. Het is aan ons om de vonk van het buitenleven weer aan te wakkeren voor onze kleintjes. Met deze slimme tips en trucs móet het lukken.

 • Maak er een avontuur van: transformeer een simpel uitje naar buiten in een episch avontuur. Geef je kinderen een ‘missie’ zoals het ontdekken van alle bloemen in de tuin of vogels spotten in het bos. Verbeelding is de sleutel tot plezier.
 • Zet een speurtocht uit: en laat je kinderen op avontuur gaan in de buurt. Maak een kaart of verspreid aanwijzingen en laat ze op zoek gaan naar verborgen verrassingen (speelgoed of snoep). Met een speurtocht wordt buitenspelen nog spannender en avontuurlijker.
 • Breng quality time door met je kleintjes door samen actieve spelletjes te spelen zoals tikkertje, verstoppertje of voetbal. De competitieve geest van je kinderen zal zeker opborrelen.
 • Laat ze vrij spelen: geef je kinderen de ruimte om hun eigen avonturen te creëren. Laat ze bouwen, graven, klimmen en ontdekken. De wonderen van de natuur liggen binnen handbereik.
 • Creëer een buitenparadijs: maak van je achtertuin of balkon een speelparadijs door leuke speeltoestellen toe te voegen zoals een schommel, glijbaan of trampoline. Een speelhuisje of water- of zandbak zorgt ook voor urenlang vermaak.
 • Plan leuke uitjes: verken nieuwe plekken samen zoals bossen, stranden, meren of andere natuurgebieden. Organiseer een picknick, breng een bezoek aan de kinderboerderij maak een natuurwandeling of ga samen kamperen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Geef het goede voorbeeld: laat zien hoe leuk en belangrijk buitenspelen is door zelf actief deel te nemen. Plan een vast ‘buiten-speel-moment in, organiseer een familie-fietstocht of een potje voetbal in het park. Jouw enthousiasme zal je kleintjes aansteken.
 • Integreer educatie: maak van buitenspelen een leermoment door educatieve activiteiten toe te voegen. Leer je kinderen over planten, dieren, het weer, of organiseer een tuin- of balkonproject waar ze zelf groenten of bloemen kunnen planten en verzorgen.
 • Weer of geen weer: laat een beetje regen of kou je niet tegenhouden. Kleed je kinderen goed aan en moedig ze aan om ook bij minder weer naar buiten te gaan en lekker te ravotten in de modder (met een goed stel kaplaarzen natuurlijk).
 • Verzamel alle telefoons en tablets: en leg ze weg tijdens het buitenspelen. Laat je kinderen de verbinding met de digitale wereld verbreken en volledig opgaan in het buitenavontuur.
 • Schermtijd-uitdaging: voer een schermtijd-uitdaging in waarbij je kinderen een beloning verdienen voor de tijd die ze buiten doorbrengen. Laat ze bijvoorbeeld 15 minuten schermtijd verdienen voor elke 60 minuten buiten spelen.
 • Maak er een dag van: organiseer een speciale buitenspelletjesdag in de achtertuin of op een grasveld in de buurt. met activiteiten zoals zaklopen, eierlopen, sponzenrace, en een waterpistoolgevecht. Nodig de hele familie, vriendengroep en/of buurt uit voor een groot succes.
 • Wees vooral creatief: laat je kinderen creatief zijn met stoepkrijt en maak samen kleurrijke kunstwerken op de stoep. Geef ouderwetse spelletjes zoals trefbal, verstoppertje en tikkertje een moderne draai. Gebruik glow-in-the-dark ballen voor avondspelletjes of organiseer een spannend waterballonnengevecht met teams. Bouw een hut in de achtertuin, gemaakt van lakens, kussens en takken. Bij het buiten spelen zijn de mogelijkheden eindeloos en creativiteit kent geen grenzen.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.