Eerste Nederlandse minister met zwangerschapsverlof: ‘Ik hoop dat dit snel normaal wordt’

14.08.2023 09:45
Bron foto: Instagram

De Nederlandse politiek krijgt een primeur: er gaat voor het eerst een minister met zwangerschapsverlof. Demissionair minister Liesje Schreinemacher heeft een kleintje op komst.

Voor het eerst in de geschiedenis

Dat vertelt ze aan de Telegraaf. Het is erg bijzonder nieuws, want in de geschiedenis van de Tweede Kamer is er nog nooit een minister met zwangerschapsverlof gegaan. “Het is bijzonder, maar het zou goed zijn als het snel normaal wordt”, legt ze uit. “Als we de politiek en andere hoge functies een aantrekkelijke en werkbare plek willen maken voor jonge vrouwen, moeten we ervoor zorgen dat hier ruimte voor is en het normaal is. Net zoals jonge vaders dit met het ouderschap moeten kunnen combineren.”

Verlof

Liesje wil in november na de Tweede Kamerverkiezingen een paar maanden verlof opnemen. Tot die tijd verwacht ze haar taken gewoon uit te kunnen blijven voeren. “Zolang ik fit genoeg ben en het natuurlijk medisch verantwoord is.” De politica vliegt namelijk veel voor haar werk als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

Haar taken worden tijdens het verlof tijdelijk overgenomen door een collega uit het kabinet. Als er na haar verlof nog geen nieuw kabinet is gevormd, komt ze terug als demissionair minister. 

Aangezien we demissionair zijn en er over een nieuw regeerakkoord wordt onderhandeld, is het logisch dat een collega uit het kabinet mijn taken tijdelijk zal overnemen. Of ik daarna terugkeer als minister is afhankelijk van de duur van de formatie.” 

Bijzondere ervaring

De 40-jarige VDD-politica vertelt ook over haar eigen ervaringen: “Het is een heel bijzondere ervaring. Natuurlijk, soms ervaar ik dezelfde kwaaltjes als veel andere vrouwen, zoals misselijkheid of vermoeidheid, maar over het algemeen gaat alles prima.”