Douwe Bob stopte met drinken voor zijn kinderen

19.02.2024 10:29
Beeld: Instagram

Alcohol was voor sing-songwriter Douwe Bob lang een probleem, net zoals dat bij z’n vader het geval was. In gesprek met LINDA. laat hij weten dat hij zonder zijn kinderen waarschijnlijk niet gestopt was. Hoe gaan jullie om met alcohol?

Douwe vertelt: “Ik ben altijd een binge-drinker geweest. Dan weer een paar weken niet, dan weer een week keihard drinken. Ik heb wel lang in een ontkenningsfase van het probleem gezeten.” Fouten kun je niet voor je kinderen maken, zo blijkt.

Lees ook – Douwe Bob ziet zijn dochters niet: ‘Ik vind dat heel moeilijk’ >

Belangrijkste reden

“Wat je wél kan doen, is je kinderen niet laten opgroeien met veel drank, zoals bij mij is gebeurd. Dat is misschien wel de belangrijkste reden dat ik gestopt ben. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik was gestopt met drinken als ik geen kinderen had. Daarvoor heb ik niet genoeg zelfliefde, denk ik. Maar ik hou wel heel veel van mijn kids.”

“Ik weet niet of ik was gestopt met drinken als ik geen kinderen had. Daarvoor heb ik niet genoeg zelfliefde, denk ik”

Douwe legt uit dat er een wereld voor en na het ouderschap is, ‘een andere wereld’. “Met een andere manier van liefhebben, van kijken, met andere zintuigen. Een andere dimensie. Het valt ook niet vooraf uit te leggen. Zoals je iemand die niet verslaafd is geweest, ook niet kan uitleggen wat verslaving is.”

Het werkt inderdaad zoals Douwe zegt: zien drinken, doet drinken. Dit was dan ook de slogan van de campagne van Alcoholalliantie AAN. Drinken in het bijzijn van kinderen zou ervoor zorgen dat zij op jongere leeftijd gaan drinken en op latere leeftijd te veel gaan drinken.

Hoe zit dat?

Beelden en verwachtingen over alcohol, worden al vanaf een jonge leeftijd ontwikkeld. Zo stelt AAN:

  • Kinderen leren al vanaf hun 2e jaar over alcohol.
  • Vanaf het 4e jaar beginnen kinderen te onthouden wanneer hun ouders drinken. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert, nadat ze hebben gedronken.
  • Vanaf hun 6e jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol.

Drink jij gerust een wijntje (of twee, drie) in het bijzijn van je kinderen? Ben jij weleens aangeschoten of dronken bij je kinderen? Of ben je geminderd of gestopt sinds je moeder bent? Laat het weten in de comments op onze socials! We zijn heel benieuwd!

Bronnen: LINDA,nl, ziendrinkendoetdrinken.nl