Deskundigen waarschuwen voor verdrinking in natuurwater: ‘Houd elkaar in de gaten’

17.05.2022 16:49

Met dit mooie weer krijg je spontaan zin om te zwemmen. Als je het water in gaat – en zeker in natuurwater – is het belangrijk om je kinderen goed in de gaten te houden, want de gevaren worden nog vaak onderschat.

Een kind dat verdrinkt is de nachtmerrie van elke ouder. Toch gebeuren in natuurwater elk jaar meerdere ongelukken, met een reddingsactie en soms verdrinking tot gevolg.

In de gaten houden

Om het aantal ongelukken terug te dringen, komt de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) met een nieuwe campagne: ‘Wie checkt jou?’ Het advies: zwem nooit alleen in natuurwater, maar neem altijd iemand mee. Op die manier houd je elkaar in de gaten, zodat een ander snel kan ingrijpen en hulp kan halen als het wél misgaat. Heeft niemand zin om mee te gaan? Spreek met iemand aan de kant af dat-ie jou in de gaten houdt.

Onderkoeld

Op een warme dag is het misschien verleidelijk om afkoeling te zoeken in een grote rivier, maar dat kan gevaarlijk zijn. In de Waal en de Rijn staat het water nu bijvoorbeeld lager dan normaal. Bovendien mag het officieel niet. En daar zijn goede redenen voor. Als het buiten warm is, betekent het niet dat de watertemperatuur ook aangenaam is. Door te zwemmen in koud water krijg je sneller kramp en kun je onderkoeld raken. Ook overschatten veel mensen hun zwemkunsten. En hoewel er vaak borden staan dat je in een gebied niet mag zwemmen, helpt dat niet altijd. Mensen zien ze over het hoofd, of denken een stuk verderop, waar geen bord staat, wel te mogen zwemmen.

Lees ook
Wachtlijsten voor zwemlessen: ‘Zwemveiligheid nooit eerder zo beroerd als nu

Social media

Aan de campagne van NRZ doen ook recreatieplassen mee, om mensen bewust te maken van de gevaren van zwemmen in natuurwater. Een campagne op social media heeft volgens de NRZ meer effect dan het plaatsen van nog meer waarschuwingsborden of het uitdelen van folders.

Bron: AD