Verontrustend: snelle achteruitgang van motoriek bij kinderen

17.04.2024 11:46

Heb je ooit gemerkt dat de energie en talenten van je kleintje niet helemaal in lijn zijn met wat je zou verwachten? Nou, er is misschien een reden voor.

Het lijkt erop dat niet alleen de motorische vaardigheden van kinderen achteruitgaan, maar ook hun algemene fitheid, flexibiliteit en kracht. Martin Hersman, voormalig schaatser en vitaliteitsdeskundige, deelt zijn bezorgdheid hierover.

Gevolgen voor later

“Toen wij jong waren, konden twee of drie kinderen in de klas niet in een touw klimmen. Tegenwoordig kunnen twee of drie kinderen dat wél,” deelt Hersman met NPOradio1 . “We gaan met z’n allen keihard achteruit. Als de motoriek op zo’n jonge leeftijd al wordt beïnvloedt, kan dat gevolgen hebben voor later. Je conditie wordt per tien jaar tien procent minder en je krachtniveau neemt per tien jaar enorm af. Als jij op je 65e nog je boodschappentas of je kleinkind op wilt tillen, is het zo dat je op je 25e tot 30e een bepaald krachtniveau moet hebben. Een laag niveau is later nauwelijks in te halen.”

Schermtijd in plaats van buitenspelen

Uit diverse onderzoeken blijken de zorgen van Hersman bevestigd te worden. Zo toont een recente studie aan dat steeds minder kinderen buiten spelen. Slechts twee jaar geleden waren er nog ongeveer 325.000 kinderen die dagelijks buiten actief waren, maar in 2024 is dit aantal gehalveerd tot 169.000. Bovendien neemt ook het aantal uren dat ze buiten doorbrengen aanzienlijk af.

Tegenwoordig lijken ouders steeds vaker hun kleintjes een iPad te geven om zelf even op adem te komen, merkt Hersman op. Maar wat velen niet beseffen, is dat dit al in een vroeg stadium de motorische ontwikkeling kan beïnvloeden. Stel je bijvoorbeeld een baby voor die in een wipstoel voor de tv belandt in plaats van lekker rond te kruipen. Volgens Hersman is dit een gemiste kans om hun bewegingsvaardigheden te stimuleren.

Lees ook – Nieuw onderzoek onthult waarom ouders jonge kinderen massaal voor een scherm zetten

Geef het juiste voorbeeld

Hersman dringt aan op een verandering in de aanpak van ouders en de samenleving als geheel ten aanzien van dit probleem. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders het goede voorbeeld geven en pleit voor initiatieven die kinderen aanmoedigen om meer te bewegen. Laten we dus allemaal ons best doen om onze kleintjes te stimuleren om lekker actief te zijn. Dat doe je bijvoorbeeld met deze tips.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.