Onderzoek: kinderen spelen veel minder buiten dan vijf jaar geleden

18.04.2018 07:22
kinderen-spelen-minder-buiten

Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt, is in vijf jaar enorm gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van goededoelenorganisatie Jantje Beton.

In 2013 speelde 20 procent van de kinderen elke dag buiten, nu is dat nog slechts 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, terwijl dit vijf jaar geleden zo’n 20 procent was.

 

‘Generatie’

“Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat er een enorm verschil is tussen de generatie van grootouders, ouders en kinderen op het gebied van buitenspelen”, zegt Pauline van der Loo van Jantje Beton. Maar liefst 70 procent van de opa’s en oma’s en 65 procent van de ouders speelden in hun jeugd vaker buiten dan binnen. Bij de kinderen van nu is dat nog slechts tien procent.

 

Lees ook
9x verrassend leuke buitenspelletjes >

 

‘Te saaie speelplekken’

Eén op de drie kinderen wil wel graag vaker buitenspelen, maar heeft hier door school of hobby’s te weinig tijd voor. Weer een andere groep vindt dat er ’te saaie’ speelplekken zijn of ziet het vele verkeer als een barrière. Bijna de helft van de Nederlandse kinderen, maar liefst 40 procent, zegt liever binnen te spelen dan buiten. Volgens Van der Loo is dit een kwalijke zaak. “Want we vergeten dat kinderen ook zélf aangeven dat ze vrolijk worden van buiten spelen. Bovendien is het heel gezond voor ze en leren ze zo sociale vaardigheden.” 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >