Pedagogisch medewerkers zagen het de afgelopen jaren steeds vaker misgaan in de kinderopvang. Dat blijkt uit een peiling van KinderopvangTotaal. Van kinderen die uit bed vielen tot weglopers: het aantal incidenten nam toe.
Lees verder onder de advertentie
Van de ruim 700 professionals in de kinderopvang – die bijvoorbeeld werken als pedagogisch medewerker, directeur of gastouder – ziet de helft dat het aantal incidenten de afgelopen jaren toenam. De andere helft hoort dit vooral van collega’s bij andere vestigingen, via de GGD of in het nieuws. Bij het klachtenloket van de Geschillencommissie en bij BOinK, de belangenvereniging voor ouders, kwamen de afgelopen tijd meer meldingen binnen over incidenten in de kinderopvang. Ook de directeur van GGD GHOR waarschuwde voor een toename.
Vaker incidenten in kinderopvang
Op de vraag om wat voor incidenten het gaat, wordt het vergeten van medicatie, verschonen en voeding zo’n 120 keer genoemd. Dat geldt ook voor weglopende kinderen (75 keer) en kinderen die gewond raken (73 keer). Een paar voorbeelden van incidenten zijn kindjes die niet aan de juiste opa en oma werden meegegeven, kinderen die met hun nek vastzaten in de lus van een wipstoel en bedjes die niet goed dichtgedaan werden (waardoor kinderen uit bed vielen). Volgens de professionals speelt vooral personeelstekort een grote rol in de toename van incidenten. Ook regeldruk, onervarenheid van medewerkers op de groep, lange werkdagen, grote groepen en toename van zorgenkinderen worden als oorzaken genoemd.
Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), reageert op de peiling van KinderopvangTotaal: “BOinK is erg geschrokken van de uitslag van deze peiling. Het bevestigt onze grote zorgen over de afnemende veiligheid en het verlies van kwaliteit waarover we nu al meer dan een jaar naar buiten treden.” Hij vervolgt: “Dat maar liefst 75 keer gemeld wordt dat kinderen zijn weggelopen, kan in de praktijk betekenen dat een kind onder een auto komt of in het water terecht komt. […] Dat basale dingen zoals voeding, verschoning of medicatie worden vergeten is ook typisch iets wat duidt op onervaren medewerkers en medewerkers die nauwelijks bekend zijn met de kinderen.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.