Weglopende kinderen en niet-verschoonde luiers: aantal incidenten in de kinderopvang neemt toe

16.05.2023 10:04
kinderopvang te duur Beeld: Pixabay

Pedagogisch medewerkers zagen het de afgelopen jaren steeds vaker misgaan in de kinderopvang. Dat blijkt uit een peiling van KinderopvangTotaal. Van kinderen die uit bed vielen tot weglopers: het aantal incidenten nam toe.

Van de ruim 700 professionals in de kinderopvang – die bijvoorbeeld werken als pedagogisch medewerker, directeur of gastouder – ziet de helft dat het aantal incidenten de afgelopen jaren toenam. De andere helft hoort dit vooral van collega’s bij andere vestigingen, via de GGD of in het nieuws. Bij het klachtenloket van de Geschillencommissie en bij BOinK, de belangenvereniging voor ouders, kwamen de afgelopen tijd meer meldingen binnen over incidenten in de kinderopvang. Ook de directeur van GGD GHOR waarschuwde voor een toename.

Vaker incidenten in kinderopvang

Op de vraag om wat voor incidenten het gaat, wordt het vergeten van medicatie, verschonen en voeding zo’n 120 keer genoemd. Dat geldt ook voor weglopende kinderen (75 keer) en kinderen die gewond raken (73 keer). Een paar voorbeelden van incidenten zijn kindjes die niet aan de juiste opa en oma werden meegegeven, kinderen die met hun nek vastzaten in de lus van een wipstoel en bedjes die niet goed dichtgedaan werden (waardoor kinderen uit bed vielen). Volgens de professionals speelt vooral personeelstekort een grote rol in de toename van incidenten. Ook regeldruk, onervarenheid van medewerkers op de groep, lange werkdagen, grote groepen en toename van zorgenkinderen worden als oorzaken genoemd.

Lees ook: Frank werkt in de kinderopvang: ‘Mannen zien mij als een bedreiging of als een belachelijke idioot’

Grote zorgen

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), reageert op de peiling van KinderopvangTotaal: “BOinK is erg geschrokken van de uitslag van deze peiling. Het bevestigt onze grote zorgen over de afnemende veiligheid en het verlies van kwaliteit waarover we nu al meer dan een jaar naar buiten treden.” Hij vervolgt: “Dat maar liefst 75 keer gemeld wordt dat kinderen zijn weggelopen, kan in de praktijk betekenen dat een kind onder een auto komt of in het water terecht komt. […] Dat basale dingen zoals voeding, verschoning of medicatie worden vergeten is ook typisch iets wat duidt op onervaren medewerkers en medewerkers die nauwelijks bekend zijn met de kinderen.”

Bron: KinderopvangTotaal

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.