Pedagogisch medewerkers zagen het de afgelopen jaren steeds vaker misgaan in de kinderopvang. Dat blijkt uit een peiling van KinderopvangTotaal. Van kinderen die uit bed vielen tot weglopers: het aantal incidenten nam toe.
Lees verder onder de advertentie
Van de ruim 700 professionals in de kinderopvang – die bijvoorbeeld werken als pedagogisch medewerker, directeur of gastouder – ziet de helft dat het aantal incidenten de afgelopen jaren toenam. De andere helft hoort dit vooral van collega’s bij andere vestigingen, via de GGD of in het nieuws. Bij het klachtenloket van de Geschillencommissie en bij BOinK, de belangenvereniging voor ouders, kwamen de afgelopen tijd meer meldingen binnen over incidenten in de kinderopvang. Ook de directeur van GGD GHOR waarschuwde voor een toename.
Vaker incidenten in kinderopvang
Op de vraag om wat voor incidenten het gaat, wordt het vergeten van medicatie, verschonen en voeding zo’n 120 keer genoemd. Dat geldt ook voor weglopende kinderen (75 keer) en kinderen die gewond raken (73 keer). Een paar voorbeelden van incidenten zijn kindjes die niet aan de juiste opa en oma werden meegegeven, kinderen die met hun nek vastzaten in de lus van een wipstoel en bedjes die niet goed dichtgedaan werden (waardoor kinderen uit bed vielen). Volgens de professionals speelt vooral personeelstekort een grote rol in de toename van incidenten. Ook regeldruk, onervarenheid van medewerkers op de groep, lange werkdagen, grote groepen en toename van zorgenkinderen worden als oorzaken genoemd.
Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), reageert op de peiling van KinderopvangTotaal: “BOinK is erg geschrokken van de uitslag van deze peiling. Het bevestigt onze grote zorgen over de afnemende veiligheid en het verlies van kwaliteit waarover we nu al meer dan een jaar naar buiten treden.” Hij vervolgt: “Dat maar liefst 75 keer gemeld wordt dat kinderen zijn weggelopen, kan in de praktijk betekenen dat een kind onder een auto komt of in het water terecht komt. […] Dat basale dingen zoals voeding, verschoning of medicatie worden vergeten is ook typisch iets wat duidt op onervaren medewerkers en medewerkers die nauwelijks bekend zijn met de kinderen.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.