Frank werkt in de kinderopvang: ‘Mannen zien mij als een bedreiging of als een belachelijke idioot’

15.05.2023 12:19
kinderopvang-duurder

In Nederland is maar 6% van de medewerkers in de kinderopvang man. Zo ook Frank van Wijk (55). Hij werkt fulltime in kinderdagverblijf Het Buitenhuis, dat hij samen met zijn vrouw runt.

Wanneer in 2007 Franks vrouw een kinderopvang start, werkt hij zelf nog in het onderwijs. Drie jaar later neemt hij het besluit om zijn baan als docent te combineren met werken op het kinderdagverblijf. Dat bevalt hem zo goed dat hij sinds 2017 fulltime samen met zijn vrouw het kinderdagverblijf leidt én op de groep werkt.

Vooroordelen

Het zijn vooral mannen die iets van Franks carrièreswitch vinden. “Schoolpleingedrag vind ik het. Het zijn haantjesmannen. Zij zien mij ofwel als een bedreiging ofwel als een belachelijke idioot. Ik voldoe volgens hen niet aan de verwachting van mannelijk gedrag, aan wat een man leuk ‘hoort’ te vinden.”

Hij vervolgt: “Een vriend van mij zag mij langs zijn huis lopen met een grote bolderkar vol kinderen. Op een verjaardag kwam dit moment ter sprake. Hij vond namelijk dat ik voor gek liep, een kloteopmerking. Prima, dan ga jij toch lekker vijf dagen op kantoor zitten. Maar ik doe dít.”

Schandal

Dat er zo weinig mannen in de kinderopvang werken, ligt volgens Frank vooral aan de organisaties. “We hebben een aantal vreselijke schandalen gehad in de kinderopvang. Het is terecht dat daar dan maatregelen tegen worden genomen. Maar het is wel zo dat dit een paraplu is die boven alles hangt.”

Maxime Meiland vertelt in Kek Mama 4 dat ze haar dochters nooit naar een opvang zou brengen waar een man werkt. “Dat klinkt misschien hysterisch, maar dat risico durf ik echt niet aan. Vanbinnen weet ik best dat niet elke man fout is, maar die angst zit zo diep in mijn systeem: het lukt me niet om daar relaxter in te worden.”

Lees ook: Maxime Meiland: ‘Ik zou mijn kinderen nooit naar een opvang brengen waar een man werkt’

Verbondenheid

Werken op de kinderopvang is volgens Frank een heel leuke baan en hij voelt zich dan ook erg verbonden met de kinderen op zijn groep. “We hebben net een week vakantie gehad. Zodra de kinderen je dan weer zien, geven ze je een knuffel. Welke collega doet dat?”

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Bron: LINDA.