D66 wil zo snel mogelijk prijsplafond kinderopvang vanwege stijgende kosten

10.05.2023 10:31
kinderopvang-onbetaalbaar-nieuwe-regels

Als het aan regeringspartij D66 ligt, komt er vanaf 2025 een prijsplafond in de kinderopvang. De partij hoopt daarmee te voorkomen dat ouders hun kind van de opvang halen, omdat het te duur wordt.

Vanwege stijgende energieprijzen en personeelstekort zullen de kosten van kinderopvang flink oplopen, meldt RTL Nieuws. De prijs van de opvang stijgt vaak sneller dan de toeslag die ouders ontvangen. Een groot probleem, vindt D66-Kamerlid Fonda Sahla. De kans is daardoor groot dat ouders hun kind niet meer naar de opvang brengen, omdat ze het niet meer kunnen betalen. “Kinderopvang is ontzettend belangrijk. Daarom vinden wij dat er een prijsplafond moet komen zodat kinderen naar de opvang kunnen blijven gaan”, aldus Sahla.

Gratis kinderopvang in 2027

Omdat sommige ouders nu al moeite hebben om de kinderopvang te betalen, wil D66 het prijsplafond zo snel mogelijk invoeren. Niet in 2027, maar twee jaar eerder: in 2025. Het plan om de kinderopvang in Nederland gratis te maken, werd onlangs uitgesteld naar 2027. Het kabinet verwacht dat meer ouders gebruik zullen maken van de gratis kinderopvang en wil de sector meer tijd geven om zich hierop voor te bereiden.

Lees ook: Tientallen organisaties roepen kabinet op: ‘Maak kinderopvang gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’

Goede kinderopvang

Afgelopen dinsdag trokken tientallen organisaties, waaronder WOMEN Inc., Jeugdzorg Nederland en FNV, aan de bel: het kinderopvangsysteem moet volgens hen op de schop, en wel zo snel mogelijk. Ze roepen het kabinet op om ervoor te zorgen dat kinderopvang ‘gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’ is. Goede kinderopvang zou bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, gelijke kansen, een grotere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en helpen bij arbeidstekorten in andere sectoren.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.