“Slapen is een eerste levensbehoefte, geen overbodige luxe”, weet slaapcoach Susanne Willekes, oprichtster van The Sleep Agency. Ze helpt ouders en gezinnen aan een betere nachtrust én dus ook een betere kwaliteit van leven. Want slaap is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat 25 tot 50 procent van de kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar oud slecht slaapt. Tieners (12 tot 18 jaar) slapen zelfs nog slechter. Een verstoorde nachtrust kan flinke gevolgen hebben, ook op latere leeftijd. Zo kan langdurig slaapgebrek onder andere leiden tot overgewicht, depressies, achteruitgaan van cognitief functioneren en het heeft een negatief effect op schoolprestaties.
Naar aanleiding van dit onderzoek ging GoStudent, dé bijles-aanbieder, in gesprek met Willekes. Samen bespraken ze het belang van slaap en hoe je je kind als ouder aan een betere nachtrust kunt helpen. Dat kan door deze handige tips te volgen:
Lees verder onder de advertentie
Een vast ritme doet wonderen: ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond dezelfde tijd weer op.
Zorg voor een goede slaaphygiëne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een donkere, opgeruimde en schoen kamer.
Bedenk een avondroutine: als je elke avond dezelfde routine aanhoudt, weet je brein al halverwege dat het bedtijd is.
Geen schermen meer in het uur voordat je naar bed gaat. Blauw licht verhindert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
Probeer huiswerk overdag te maken. Huiswerk in de avond kan zorgen voor een vol hoofd net voordat je naar bed gaat.
Beweeg een half uur per dag intensief, maar vermijdt een flinke workout in de drie uur voor je naar bed gaat.
Buitenlucht en zonlicht hebben een positieve invloed op je nachtrust. Probeer per dag minimaal een uur naar buiten te gaan.
Let op je voeding. Zware maaltijden, junkfood en cafeïne voor het slapengaan zijn geen goed idee.
Schrijf al je gedachten van je af voor je gaat slapen. Zo zorg je ervoor dat je in bed minder piekert.
Waarom een goede nachtrust dan zo belangrijk is? Tijdens het slapen herstellen je lichaam en geest. Dat herstel heb je nodig om goed te blijven functioneren. Een goede nachtrust heeft onder andere invloed op je humeur, veerkracht, geheugen, gewicht, motoriek en schoolprestaties. Kinderen maken ’s nachts een groeihormoon aan. Slecht slapen bij kinderen kan dus ook invloed hebben op hun groei.
Kortom: tijd om die gebroken nachten van je kind voor eens en voor altijd aan te pakken!
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou enje kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Elke dag je schoen mogen zetten, dat klinkt als een droom voor elk kind. De kinderen van Stella mogen het: vanaf de intocht tot pakjesavond zetten ze elke dag hun schoentje voor de deur.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Nicole Huisman is al met 25 weken bevallen van dochter Ola, zo laat de styliste en podcastmaker weten op Instagram. ‘Sinds het moment dat ze er is draag ik mijn hart buiten mijn lijf.’