Chiara over post partum lijf: ‘Je kan tegenwoordig poffertjes bakken in die putten’

04.04.2024 19:05

Chiara, moeder van Joah (nét 1 jaar) en redacteur bij Kek Mama, speurt samen met haar man Dan naar de perfecte balans tussen (zelf)liefde en luiers.

“Zwangerschap. Die periode van misselijkheid, vermoeidheid en moodswings. Maar hé, na de bevalling ben je vast weer snel de oude, toch? Nou, mooi niet dus.

Post-birth verrassingen

Er zijn een paar post-birth verrassingen waarvan ik had gewild dat ik er op voorhand van wist. Had ik er dan iets aan kunnen doen? Waarschijnlijk niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus, bij deze:

  • Neem nou die kraamtranen. Waarom noemen ze die zo? Ook na die kraamweken stromen de tranen nog bij het minste of geringste. Nee, die tranen komen op de meest onverwachte momenten, bij het zien van een ontroerende scene of simpelweg omdat de wind verkeerd staat.
  • En laten we het eens hebben over cravings. Dacht je dat die stopten na de bevalling? Think twice. Binnen een uur kan ik een zak chips, een pak koekjes, een bak ijs, een zak patat én een rol zure matten verorberen.
  • Die zwangerschapskilo’s lijken daardoor voor eeuwig aan mij vastgeplakt. Mijn post-mom garderobe is nu een verzameling van ‘losse (Ma) flodders’, maar waar ik me vooral over frustreer, is die onderkin die ik in tegenstelling tot alle andere vetjes niet kan camoufleren.
  • Het leed dat sinaasappelhuid heet zit in de fam (leuk hé, genen), maar tegenwoordig kun je poffertjes bakken in die putten. Ik kan gerust zeggen dat ik een wandelende poffertjeskraam ben. Nu ben altijd gezegend met volle dijen en billen, maar mijn buik bleef verrassend plat. Nou, na de bevalling is dat een heel ander verhaal geworden: hallo daar, blubberbuik.
  • Nieuwbakken moeders spreken over vermoeidheid. Vermoeidheid? Laat me niet lachen. Ik voel me eerder een wandelend lijk, dat alleen nog op de been blijft dankzij een constante dosis cafeïne. Over die bakkies pleur gesproken, zouden die mijn onrustige benen aanwakkeren?
  • Van Rapunzellokken naar Alfalfa (de Boefjes), want mijn haaruitval is op een ander level gekomen. En die nagels die vroeger zo sterk waren? Nu zijn ze kort, gespleten en brozer dan een oud potje nagellak.
  • Opvliegers. Juist ja, die verraderlijke hittegolven die zelfs de koudste dagen kunnen omtoveren tot een tropisch paradijs. En overmatig transpireren? Mijn deodorant kan het amper bijbenen. Ik sleep tegenwoordig vijf bussen deo mee in mijn tassie, maar helaas, het mag niet baten.
  • Rugpijn hoort bij ouder worden, en dan heb ik het niet alleen over de jaartjes die we erbij optellen. Nee hiervoor copy paste ik even de betekenis uit de Van Dale: ou·der (de; m/v/x; meervoud: ouders) 1 vader of moeder. Al dat sjouwen (het kroost, de luiertas, de overvolle wasmand, de talloze dozen melkpoeder) en oprapen (want, tja, die kleintjes hebben een talent voor dingen laten vallen en speelgoed her en der verspreiden)? Daar kan geen chiropractor tegenop!
  • Over pijn gesproken… Mijn menstruatie is als een halve bevalling (oké een kwart), compleet met een bloedstroom waar een rund jaloers op zou zijn. Ik begrijp nu waar die uitspraak vandaan komt! En mijn borsten? Die lijken meer op twee theezakjes die tot aan mijn knieën bungelen. Helaas houdt geen enkele push-up bh ze op hun plek. Misschien moet ik mijn garderobe uitbreiden met een paar bh’s met een ingebouwde hijskraan.
  • Tot slot is daar mijn mombrain. Het fenomeen waarbij je alles vergeet, dingen door elkaar haalt en constant de verkeerde spullen pakt. Het is alsof mijn brein een marathonsessie Memory speelt, maar dan zonder winnaar.

Maar hey, je krijgt er zoveel voor terug ;).”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.