Op kindermenu’s vind je vaak van alles met de letter P: pizza, patat en pannenkoeken met poedersuiker. Ook kipnuggets en frikandellen horen er thuis. Kan dat niet wat gezonder? Zou wel moeten, vinden steeds meer horecazaken.
Lees verder onder de advertentie
Kindermenu’s mogen gezonder
In de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee zijn ze er al mee begonnen: horecazaken voegen massaal gezonde alternatieven aan hun kindermenu toe. Editie NL sprak met kinderdiëtist Olga Benjamin. Zij juicht het initiatief toe: “Het is goed om te beseffen dat kinderen echt weleens iets ongezonds mogen, maar we zien liever dat ze alles kunnen proeven in plaats van elke keer hetzelfde kindermenu voorgeschoteld te krijgen. Dat maakt gezond kiezen heel moeilijk, zelfs al wil je het.”
Lees verder onder de advertentie
Niet alle ouders zijn enthousiast
Toch wordt het initiatief niet door iedereen enthousiast ontvangen, zo blijkt uit de reacties op het nieuwsbericht. “Het is aan ouders om dit te beslissen, niet aan de restaurants. Stop met die bemoeienis”, wordt er geschreven. “Ik heb liever dat mijn kind blij wordt van het eten, dan dat eeuwige ‘dit lust ik niet’, daar wordt het uiteten gaan niet gezelliger op”, schrijft een ander. Ook wordt het initiatief ‘betutteling’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Halve porties
Maar er zijn ook ouders die wel blij zijn: “Mee eens, ik vind het jammer als er alleen maar frikandellen en pannenkoeken op de kaart staan.” Wel wordt er door sommige ouders een kanttekening geplaatst: “Als het maar niet drie keer zo duur wordt.” Ook vraagt een ouder zich af waarom we niet gewoon halve porties van de gerechten op de kaart kunnen bestellen voor onze kinderen: “Die optie zie je zelden.”
Lees verder onder de advertentie
Eerder onderzoek
Vorig jaar bleek al uit onderzoek van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) dat 74% van de (groot)ouders niet tevreden is over het huidig aanbod op het kindermenu. Wat de ouders graag zouden willen? Meer variatie, meer verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. 69% geeft aan de keuze voor een eetgelegenheid te baseren op de gezonde opties op het kindermenu.
Boys moms weten: zoons kunnen heftig zijn. Zo ook het zoontje van Frida, toen ze op vakantie was in Kroatië met haar gezin. Hij legde eigenhandig het hele zwembad plat. Per ongeluk.
Elke ouder weet: er komt een moment en dan pikt je kind iets op wat ie absoluut niet had mogen horen. Zo liet de vijfjarige Hugo op een subtiele, maar duidelijke manier weten hoe zijn vader over bepaalde collega’s denkt.
Wanneer je de eerste bent in je vriendengroep die moeder wordt, vergt dat wat aanpassingsvermogen van de rest. Een vaardigheid die niet iedereen even goed onder de knie heeft. Dat bleek wel, toen een vriendin van Noëlle met dit kraamcadeau op de proppen kwam.
Toen Rosie een baby was, vond ik uiteten gaan best een uitdaging. Nu ze twee is, valt het nog niet altijd mee. En dat heeft niet alleen met het kind te maken.
Met twee gezinnen op vakantie, hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dachten Anna en haar man. Dat viel tegen, bleek toen ze eenmaal in Frankrijk gearriveerd waren.
Naomi (30) werkt in duurzaamheidscommunicatie bij een gemeente en is getrouwd met Youp (33). Samen zijn ze de trotse, soms oververmoeide ouders van tweeling Ties en Evi (bijna drie). Verwacht in deze column geen opvoedadviezen, maar wel veel liefde, chaos en herkenbare peuterperikelen uit het leven van een tweelingmoeder. Je kunt haar ook volgen op Instagram: […]