Cardioloog onthult: deze 5 ‘giftige’ voedingsmiddelen geeft hij zijn kinderen nooit

overgewicht Beeld: Pexels
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 4 minuten

Tijdens je wekelijkse boodschappenrondje denk je er waarschijnlijk niet bij na. Maar sommige voedingsmiddelen doen stiekem meer kwaad dan goed. Denk aan bepaald broodbeleg op de vleesafdeling, maar ook ontbijtgranen die als gezonde start van de dag worden geprezen. Logisch, want je neemt vaak gewoon over wat je als kind hebt geleerd.

Lees verder onder de advertentie

Cardioloog Sanjay Bhojraj ziet het al meer dan twintig jaar gebeuren: eetgewoontes die in de kindertijd ontstaan. Maar die kunnen volgens hem later leiden tot hardnekkige gezondheidsproblemen. Daarom zijn er vijf ongezonde voedingsmiddelen die hij bewust vermijdt en deelt hij wat hij wél op tafel zet.

Lees verder onder de advertentie

Magnetronpopcorn

Ja, het is snel klaar. Maar veel kant‑en‑klare magnetronpopcorn bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn, zeker voor hart en bloedvaten, beweert Sanjay. De zakken zijn vaak bekleed met PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen), ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, die in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen zoals een verzwakt immuunsysteem en geboorteafwijkingen. Daarnaast kan het boteraroma stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de longen, zegt hij.

Lees verder onder de advertentie

Hij raadt aan: maak popcorn zelf in een heteluchtpopper en gebruik echte gesmolten boter of olijfolie.

Yoghurts met smaakjes

Vooral varianten die op kinderen gericht zijn, lijken gezond door de hoge eiwitclaims. Maar wie het etiket goed bekijkt, ziet vaak veel toegevoegde suikers en kunstmatige kleurstoffen, legt hij uit. De porties zijn soms zo klein dat kinderen er twee of drie eten, waardoor de suikerinname flink oploopt.

Lees verder onder de advertentie

Kies voor gewone Griekse yoghurt met een beetje lokale honing en verse bessen. Net zo lekker en véél gezonder, adviseert Sanjay.

Bewerkt vlees

Denk aan bacon, broodbeleg en hotdogs, ookwel de klassieke lunchboxvullers. Deze producten zitten vol natrium, conserveringsmiddelen en nitraten, die het risico op hartziekten en kanker verhogen, zegt hij.
Deze stoffen verstoren onder andere stikstofoxide en dat is juist belangrijk voor de bloeddruk en bloedvaten. Ook kunnen ze de ‘endotheliale functie’ aantasten, waardoor cholesterol zich makkelijker ophoopt in de aderen, als we Sanjay moeten geloven.

Lees verder onder de advertentie

Mager, onbewerkt vlees zoals gegrilde kip en grasgevoerd rundvlees zijn daarom volgens hem een aanrader. Ook veel plantaardige eiwitten zoals linzen, kikkererwten en quinoa zijn een goede toevoeging.

Suikerige ontbijtgranen en drankjes

Veel kinderen starten hun dag met meer suiker dan hun lichaam in drie dagen kan verwerken. Dat zorgt al snel voor een suikerdip nog vóór school goed en wel begonnen is, waardoor concentreren moeilijk wordt, legt hij uit. Een ontbijt met fruit, eieren met groente of een snelle smoothie met gezonde vetten en vezels zou een beter idee zijn. Drink ook gefilterd water, eventueel met een stukje fruit voor de smaak.

Lees verder onder de advertentie

Gefrituurd voedsel

Het probleem met gefrituurd voedsel is dat dit vaak gebeurt in hergebruikte industriële oliën op hoge temperatuur. Die oliën bevatten schadelijke stoffen zoals acrylamiden en AGEs (advanced glycation end products) die ontstekingen bevorderen, zegt Sanjay. Ook raken kinderen snel gewend aan de vettige, krokante smaak en gaan ze ernaar verlangen.

Lees verder onder de advertentie

Gebruik daarom een airfryer voor geroosterde groenten, zoeteaardappelfriet en groentechips. Zo blijft het lekker knapperig, zónder de schadelijke stoffen, tipt hij.

Stap voor stap

Perfect eten hoeft niet. Wel helpt het om stap voor stap bewustere keuzes te maken. Beperk sterk bewerkte vetten. Begin de dag in plaats daarvan met goede vetten, eiwitten en koolhydraten. En laat kinderen meedoen in de keuken. Zo wordt gezond eten vanzelf een gewoonte.

Diëtist Kelsey geeft haar kinderen wel ultra-bewerkt eten en dit is waarom.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.

Bron: CNBC

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken