Opgebiecht: ‘In de zomer vier ik heel wat feestjes op kosten van mijn baas’

05.08.2023 14:22
feestjes op kosten baas in zomer Beeld: Getty Images

Drie keer per week spijbelen tot iedereen trakteren op kosten van de zaak: tuurlijk willen we allemaal zo eerlijk mogelijk door het leven gaan. Maar de zomer brengt soms onvermoede kanten in ons naar boven.

Sabine (42), moeder van Merijn (8), Guusje (5) en Otis (3):

“Als manager van een afdeling zijn 60-urige werkweken voor mij geen uitzondering. Heerlijk vind ik dat, ik hou van mijn baan en mijn kinderen vinden het een feest op de naschoolse opvang. Win-win dus!

Tricky tropenrooster

Wel baal ik van de verwoestende impact van mijn baan op mijn sociale leven. Sinds twee jaar heb ik een manier gevonden die voor mij goed werkt om alles in balans te houden: in de zomer hanteer ik mijn eigen variant op het tropenrooster: drie keer per week, terwijl mijn kinderen bij de opvang of opa en oma zijn, stop ik om 15.30 met werken en trek ik een fles wijn open.

“Drie keer per week stop ik om 15.30 met werken”

Ik plof in de tuin met een vriendin of organiseer een zoomborrel met een vriend die ik al een tijd niet heb gezien. Die twee uur zijn helemaal voor mij. Ik drink, lach, klets bij en geniet (vaak) van de zon. Als de kinderen thuiskomen ben ik daardoor in opperbeste stemming, dus iedereen spint hier garen bij.

Het enige nadeel is dat ik later die avond vaak nog achterstallig werk moet verzetten. En eerlijk is eerlijk, deze truc is niet zonder risico’s: zo ben ik door al die wijntjes wel een keertje op mijn laptop in slaap gevallen – en erger: heb ik eens een vertrouwelijk dossier naar mijn hele team gemaild.”

Lees ook – ‘Elke ochtend heb ik op mijn werk stiekem een uurtje voor mezelf’ >

Niet chic, wel leuk

Jayda (29), moeder van Evy (5): 

“In de zomer vier ik heel wat feestjes op kosten van mijn baas. Een terrasdate met een of twee vriendinnen schrijf ik dan bijvoorbeeld weg als werkoverleg. Op zich is het ten dele waar want ja, een van die vriendinnen heb ik toch ooit via mijn werk ontmoet?

“Ik weet dat het niet chic is, maar ik werk er hard genoeg voor”

Soms gebeurt dit wel een paar keer per week. Het geeft me zelfs een kick. Dan hoor ik mezelf met veel bravoure roepen: ‘Dames en heren, deze plaat bittergarnituur wordt u aangeboden door de firma…’ en dan de naam van mijn baas. Ik weet dat het niet chic is, maar ik werk er hard genoeg voor. Bovendien is mijn baas een behoorlijke eikel die me nooit enige credits geeft. In de zomer vereffen ik op deze manier al mijn rekeningen.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.