‘Moet ik mijn man verbieden wijn te drinken als de kinderen wakker zijn?’

13.04.2021 06:02
topstory het dilemma man verbieden te drinken kinderen wakker Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Estelle (38) is getrouwd met Goran (39) en moeder van Luca (10), Sem (9) en Laura (5).

Estelle: “Elke avond bij het eten drinkt mijn man Goran een glas wijn en later, tijdens het journaal, nog eentje. Geheel binnen het advies van de Gezondheidsraad, maar nu onze kinderen ouder worden, vind ik het een slecht voorbeeld. Dagelijks drinken is voor niemand goed. Ik ben bang dat mijn kinderen gaan denken dat het normaal is, doordat ze hun vader elke avond met een glas zien zitten.
 

Lees ook
‘Ik drink elke dag om vijf uur een glas wijn. Is dat echt zo slecht?’ >

 

Gewoonte

Mijn eigen vader was alcoholist. Ik ben dus erfelijk belast en drink daarom zelden, hooguit één wijntje op een feestje. Ik heb gezien hoe snel drinken een gewoonte wordt die je niet meer afleert. Mijn vader stierf uiteindelijk aan de gevolgen: maagkanker. Goran was nota bene getuige van zijn laatste, bedwelmde jaren. Toch vindt hij dat ik schromelijk overdrijf. ‘Jij eet elke dag een koekje, dat is ook ongezond’, vindt hij. Hij groeide op in Tsjechië, daar worden mensen praktisch met alcohol in hun bloed geboren, grapt hij weleens. In zijn ogen is hij praktisch geheelonthouder.

Natuurlijk weet ik dat mijn kinderen heus niet zomaar verslaafd raken, en Goran is een volwassen man; ik kan en wil hem niet verbieden te drinken. Toch heb ik liever dat hij dat pas doet wanneer de kinderen slapen, of wanneer hij de deur uit is. Kan ik dat van hem eisen?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.