Alles wat je moet weten over de BSO

12.02.2020 13:57
alles over bso kinderen

Zijn jij en je partner aan het werk buiten schooltijd en heb je geen vaste oppas voor je kind? Dan kan hij naar de buitenschoolse opvang. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Wat is de BSO?

Het woord buitenschoolse opvang zegt het eigenlijk zelf al: opvang buiten schooltijd. Dat betekent dus dat er voor je kind wordt gezorgd vóór en ná de regulieren schooltijden, maar ook in vakanties en op studiedagen. De opvang is speciaal bedoeld voor basisschoolkinderen.

Basisscholen zijn verplicht om buitenschoolse opvang te organiseren op verzoek van ouders. Sommige scholen hebben zelf een BSO, maar meestal wordt er samengewerkt met het kinderdagverblijf in hetzelfde pand of vlakbij. Je kan je kind inschrijven op een BSO vanaf het moment dat hij 2 jaar oud is.
 

Soorten BSO

Er bestaan drie soorten buitenschoolse opvang:

  • Voorschoolse opvang: hier gaat het om de uren voordat de eerste les begint.
  • Tussenschoolse opvang: het moment van de lunchpauze tussen de middag.
  • Naschoolse opvang: als de laatste bel heeft geklonken, meestal tot een uur of half zeven ’s avonds.

 

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over overblijven op school >

 

Wat gebeurt er op de BSO?

Je kind kan op de buitenschoolse opvang spelen met leeftijdsgenootjes en aan het einde van de middag ontspannen van een drukke schooldag. Op sommige BSO’s krijgen kinderen hulp bij het maken van hun huiswerk. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals creatieve of sportieve spelletjes. Dit kan wel intensief zijn voor je kind na een lange schooldag, dus je kunt er ook voor kiezen om je kind naar een BSO te sturen die wat minder met de kinderen onderneemt.

 

Hoe kies je een BSO?

Ben je van plan gebruik te maken van de BSO, verdiep je dan goed in de mogelijkheden. Niet elke BSO is namelijk hetzelfde. We noemden al het verschil in activiteiten die georganiseerd worden, maar houd er ook rekening mee dat de ene BSO bijvoorbeeld een haal- en brengservice aanbiedt, terwijl de ander er vanuit gaat dat je je kind zelf brengt en haalt. Bovendien kan een warme maaltijd wel of niet inbegrepen zijn.

 

Wat kost het?

Gemiddeld betaal je in 2020 maximaal 7,02 euro per uur voor een BSO. Deze kosten komen voor je eigen rekening, maar een deel ervan kan worden vergoed via de kinderopvangtoeslag. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je inkomen.
 

Bron: 24baby.nl

 

 

Nog meer Kek Mama? Neem een abonnement >