Deze opvoedingsstijl werkt het beste, volgens onderzoek

06.04.2024 17:00

Je zoon laat zijn stiften los op de muur, en je weet dat het tijd is om in te grijpen. Maar op dit moment ben je even niet zeker over de beste aanpak. Onderdruk je de neiging om uit te barsten of begin je meteen te schreeuwen?

Hoe je hierop reageert, hangt af van jouw unieke opvoedstijl. Elke ouder heeft zijn eigen aanpak, maar de meesten vallen grofweg in een van deze vier categorieën: verwaarlozend, autoritair, permissief en autoritatief.

Verschillende opvoedingsstijlen

Iedereen begrijpt dat een verwaarlozende opvoedstijl schadelijk is voor de ontwikkeling van een kind. Maar hoe zit het eigenlijk met de effectiviteit van de andere opvoedingsstijlen? Welke van deze drie werkt uiteindelijk het beste?

  1. Autoritaire opvoedstijl: Dit betekent dat ouders erg streng zijn en willen dat hun kinderen hen direct gehoorzamen. De kinderen gehoorzamen omdat ze bang zijn voor straf. Ouders bepalen alles wat hun kinderen moeten doen en laten. Maar uiteindelijk vermijden de kinderen hun ouders liever dan dat ze naar hen toe gaan.
  2. Permissieve opvoedingsstijl: Bij deze stijl laten ouders hun kinderen bijna alles doen wat ze willen. Ze stellen heel weinig regels en grenzen. Ouders vinden het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn en geloven dat kinderen zo hun ware identiteit ontdekken.
  3. Autoritatieve opvoedingsstijl: Dit is een beetje een mix van streng en liefdevol. Ouders hebben wel regels, maar staan ook open voor de ideeën en gevoelens van hun kinderen. Ze leggen uit waarom bepaalde dingen wel of niet mogen. Ze ondersteunen hun kinderen en nemen hun belangen mee in hun beslissingen. Ze willen dat hun kinderen mondig zijn, maar ze tolereren geen slecht gedrag.

Lees ook – ‘Ouders willen liever bff zijn met hun kinderen dan ze opvoeden’

Welke opvoedingsstijl werkt?

Bij de autoritaire opvoedingsstijl krijg je als ouder vaak wat je wilt, maar het contact met je kind wordt minder diepgaand. Met de permissieve opvoedingsstijl laat je je kind meer vrij, maar raak je uiteindelijk je gezag kwijt. Bij de autoritatieve opvoeding moet je steeds uitleggen waarom bepaalde dingen wel of niet mogen en ook nog vragen naar hoe je kind zich voelt, wat uiteindelijk de meeste tijd en energie kost.

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de autoritatieve opvoedingsstijl de meest evenwichtige kinderen voortbrengt. Deze kinderen leren zowel hoe ze zich kunnen aanpassen aan anderen als hoe ze hun eigen belangen op een gepaste manier kunnen verdedigen.

Op latere leeftijd blijken ze succesvoller te zijn, meer te verdienen en stabielere relaties te hebben dan kinderen die zijn opgevoed met een andere stijl. Zowel hun individuele ontwikkeling (“Wie ben ik?”) als hun sociale vaardigheden (“Hoe ga ik met anderen om?”) profiteren hier het meest van.

Lees ook – Welke gevolgen heeft een veilige hechtingsstijl voor mijn kind?

De beste aanpak

Terug naar die kleurstiften. De beste aanpak is dus niet om boos te worden op je kleurende kind, maar het ook niet zomaar te laten gaan. Leg uit dat het niet de bedoeling is en vraag of je kind snapt waarom. Geef hem een knuffel als je merkt dat je boodschap goed is overgekomen.

Als hij het de volgende keer toch weer doet, vraag je wat hij niet begrepen heeft aan de afspraak en houd je haar daar flink verantwoordelijk voor door te vragen waarom hij zich dan toch niet aan de afspraak houdt. Het sleutelwoord daarbij is ferm, precies tussen streng en al te toegeeflijk in.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.