TikTok-trend: moet je echt wachten met loslaten als je kind je knuffelt? Experts reageren

26.01.2024 12:39
quality time Bron: Unsplash

Knuffelen met je kind is heerlijk, maar in ons drukke gehaaste leven hebben we er niet altijd tijd voor. Het advies dat rondgaat op social media om niet als eerste los te laten als je kind je knuffelt, maakt dan ook veel los. Maar wat vinden experts daarvan?

Misschien heb je de filmpjes wel voorbij zien komen op Instagram of TikTok, het advies dat veel moeders delen om nooit als eerste los te laten als je kind je knuffelt. Je zou volgens hen altijd je kind moeten laten besluiten wanneer de knuffel afgelopen is.

Nooit als eerste loslaten als je kind je knuffelt

Grote kans dat jij nu denkt, oeps, ik doe dat nooit. Dat was ook de reactie van veel andere ouders en daarom gingen de video’s al snel viraal. Moeders gingen het uitproberen en deelden hun ervaringen.

Het idee achter deze methode is dat kinderen hun emotionele batterij weer helemaal kunnen opladen. Wanneer jij de knuffel zelf snel beëindigt, krijgen ze die kans niet. Moeders vertellen op social media dat ze na het gebruiken van deze ‘regel’, merken dat de knuffels veel langer duren dan voorheen.

De voorstanders van deze methode zeggen dat je door je kind te laten bepalen hoe lang de knuffel duurt hem de ruimte geeft om zich zo lang als nodig veilig en getroost te voelen. Daarnaast voelt je kind zich dus weer helemaal opgeladen en het zou bovendien goed zijn voor de hechting.

Ook zou het je kind leren over persoonlijke grenzen en consent. Zo zouden ze leren dat ze zelf mogen bepalen hoe lang een knuffel duurt en dat zij daar zelf hun grenzen in mogen aangeven.

Dit vinden experts ervan

Experts zijn echter niet helemaal overtuigd van deze nieuwe, populaire theorie. Psychotherapeut Deanna zegt tegen YourTango dat ze geen fan is van dit soort vaste regels. “Elk kind is anders en heeft andere behoeften en elk kind reageert anders.” Bovendien vindt ze dat ouders óók hun eigen behoeften en grenzen mogen stellen. “Wat als de ouder rugklachten heeft en de knuffel moet loslaten? Wat als ze dringend iets anders moeten doen?” stelt Deanna. “Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Dus als een ouder aan hun kind laat zien: ik ben er altijd voor jou, ik sta altijd voor je klaar, mijn aandacht is altijd op jou gericht, dit alles ten koste van mezelf, dan nemen kinderen dat gedrag over. Ik denk niet dat dat een goede boodschap is.”

Wel zegt ze dat het idee erachter prachtig is, en dat je het zeker soms kunt toepassen. Vooral wanneer je kind echt grote behoefte heeft aan een knuffel, zoals wanneer ze pijn hebben of wanneer ze verdrietig zijn over een grote teleurstelling. Maar ze vindt niet dat ouders dit moeten zien als iets dat ze altijd moeten doen om goede ouders te zijn. “Je zult de hechting met je kind niet verstoren door één knuffel die te vroeg is beëindigd.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.