Terug naar 1950? Tradwives winnen aan populariteit dankzij TikTok

24.01.2024 09:47
tradwives tradwife estee williams Bron: Facebook Estee WIlliams

De vrouw in de keuken, de man aan het werk. Het klinkt als een scenario uit 1950. Toch zweren steeds meer jonge vrouwen bij deze traditionele rolverdeling. De zogenaamde tradwives zijn namelijk enorm populair op social media.

Terwijl velen van ons zijn opgegroeid met feministische moeders of in ieder geval de boodschap dat vrouwenemancipatie belangrijk is, zijn er dus anno 2024 weer vrouwen die terug willen naar vroeger. Het woord tradwives komt van traditional wives en staat dus voor een traditionele rolverdeling.

Tradwives sinds 2020 in opkomst

De man als kostwinnaar en de vrouw als huisvrouw die voor de kinderen zorgt. Al in 2015 ontstond het fenomeen tradwives, maar vanaf 2020 wint deze beweging vooral in Amerika online aan populariteit. Ook in Nederland lijkt deze trend gaande, zo is te zien in de KRO-NCRV-webserie Meiden van Traditie.

Het concept van tradwives beperkt zich niet alleen tot de traditionele rolverdeling. Tradwives geloven namelijk vooral in zorgzaamheid en volgzaamheid. Zij vragen hun man om toestemming of laten beslissingen aan hem. Terwijl zij zich bezighouden met broodbakken, een moestuintje onderhouden en schoonmaken. “Vrouwen die zich trad noemen zijn in elk geval doorgaans gelovig, politiek (uiterst) rechts, anti-abortus en anti-sletterigheid. Porno en vaak ook masturbatie gelden als een nare verslaving, en vooral vrouwen moeten letten op hun body-count (lijst met bedpartners)”, schrijft journalist Emma Curvers in de Volkskrant.

Estee Williams

Een van de bekendste tradwives is waarschijnlijk Estee Williams. Ze staat bekend om haar Marilyn Monroe-kapsel en vrouwelijke jarenvijftigstijl. Op haar TikTok-account (143 duizend volgers) deelt ze video’s over het leven als een tradwife, maar vertelt ze ook uitgebreid over de levensstijl. Zo vertelt ze hoe belangrijk het is om je als vrouw aantrekkelijk te kleden voor je man, omdat mannen visueel zijn ingesteld. En deelt ze hoe je een mannelijke-man aan de haak kunt slaan. Ook zegt Williams dat toestemming vragen respectvol is en ze vraagt haar man dan ook overal toestemming voor.

De tradwive-beweging is volgens journalist Lynn van den Brink met name populair in Republikeinse, Amerikaans-christelijke kringen. Dit omdat het beeld van een huisvrouw volgens hen past binnen het traditionele christendom. Tradwives geloven dan ook heel erg in de traditionele genderrollen en zijn vaak anti-woke. Ze zijn tegen alle verschillende genderrollen en vinden dat een man mannelijk moet zijn en een vrouw vrouwelijk.

Wat vind jij van dit fenomeen? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Dat het ook anders kan, lees je hier: ‘Mijn man is de basis-ouder en blijft thuis met de kinderen’