Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind

08.01.2024 10:21

Emotiewat? Ja, emotionele geletterdheid is écht een ding. Het vermogen om emoties te spotten, te ontcijferen en er juist op te reageren. Een soort moederlijke superkracht om het oerwoud van gevoelens te doorkruisen.

Want laten we eerlijk zijn, soms hebben die kleine mensjes behoorlijk grote emoties. Kinderen ervaren nu eenmaal gevoelens voordat ze de woorden hebben om ze te benoemen. Heb jij ooit een baby gezien die zijn emoties keurig in de hand had? Wij ook niet. En zodra ze de peuterpuberteit bereiken, lijkt het alsof ze automatisch zijn ingeschreven voor een heuse snelcursus 1001 emoties. Als moeder sta je daar dan, zonder handleiding. Hoog tijd voor een emotionele GPS, want dit laten we liever niet aan het toeval over.

Begrijp je kleine avonturier

Kinderen worden niet geboren met een ingebouwde emotiemeter. Nee, dat moet ze worden bijgebracht. Stel je voor dat je in een achtbaan zit zonder te weten welke loopings er komen. Dat is ongeveer hoe het voelt om een emotie te ervaren zonder te weten wat er aan de hand is. Zweet in je handpalmen, een bonzend hart en een dosis paniek? Yep, dat is wat je peuter voelt als zijn zus weigert speelgoed te delen.

Noem het beestje bij de naam

Woorden zijn als toverstokken, en wij willen dat jouw kind de Harry Potter van emoties wordt. Geef die emoties dus een naam. Als je kleintje staat te trappelen van ongeduld tegenover zijn zus, zeg dan gewoon: “Ik zie dat je gefrustreerd bent omdat je zus haar speelgoed niet wil delen.” Simpel toch? Of hij nu gefrustreerd, boos, verward, verdrietig of juist blij is… Stel jullie eigen emotionele woordenboek samen, want meer woorden betekent minder drama.

Koppel emoties aan acties

Geef emoties die je ziet bij anderen ook een label. Hoe vaker je je kind helpt bij het leggen van verbanden tussen situaties en emoties, hoe meer ze emoties “in actie” leren begrijpen. Hierdoor ontstaat meer compassie en empathie. Als zijn zus bijvoorbeeld blij is omdat ze samen spelen, kun je zeggen: “Zie je dat je zus blij is omdat je je speelgoed met haar deelt?”

Emoties in de praktijk

Oefening baart kunst. Speel bijvoorbeeld “raad dat gevoel,” waarbij je een verdrietig, boos of blij gezicht trekt en kijkt of hij je gevoelens kan raden. Je kunt ook boeken lezen, series kijken of afbeeldingen van gezichten verzamelen waarbij jullie samen verschillende emoties ontdekken. Wedden dat je kleine Sherlock emotionele mysteries binnen no-time ontrafelt?

Het goede voorbeeld geven

Als moeder ben je niet alleen CEO van het huishouden, maar ook de professor in Emotiewetenschappen. Het is niet alleen belangrijk dat onze kinderen leren hoe ze gevoelens kunnen identificeren, maar ook hoe ze ermee kunnen omgaan. Onze kinderen kijken altijd en leren van wat ze ons zien doen. Benoem je eigen emoties en laat zien hoe je ermee omgaat. “Ik voel me gefrustreerd, dus ik haal even rustig adem.” Wees een positief rolmodel en laat zien welk gedrag je in hen wilt zien.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.