Van bingo tot schatzoeken: 8x leuke koningsdagspelletjes om thuis te doen

26.04.2023 15:32
Koningsdag spelletjes thuis kinderen Beeld: Shutterstock

Oranje boven! We kunnen weer de hort op tijdens Koningsdag. Geen puf om over een vrijmarkt te struinen? Deze leuke koningsdagspelletjes doe je gewoon lekker vanuit huis of tuin.

Een bordspel is altijd leuk, maar Koningsdag leent zich natuurlijk vooral voor typisch Oud-Hollandse spelletjes. Speel ze op de ouderwetse manier of met een moderne twist. Wij zetten de leukste koningsdagspelletjes voor je op een rij:

Blikgooien

Verzamel een aantal blikken en versier die met papier en stickers. Schrijf er verschillende cijfers op – de punten – en stapel de blikken op elkaar. Heb je een pepermuntblik met de Koninklijke Familie erop, zet die dan bovenaan. Gooi om en om van een flinke afstand met een bal naar de toren: wie krijgt alle blikken op de grond?

Koninklijke Race

Denk: zaklopen, maar dan in oranje sferen. Pak de verkleedkist erbij en tover je kinderen om in de koning, koningin en prinsessen. Zet daarna in je achtertuin of op straat een parcours uit met pionnen of flessen die je vult met water. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat ze om beurten in een jute zak al springend slalommen. De groep die het snelste is en de obstakels niet geraakt heeft, mag juichen.

Snoephappen

Vroeger deden we het met koek, nu span je een lijntje in je tuin en hang je er verschillende snoepjes aan. Aan de kinderen de taak om geblinddoekt en met de handen op de rug zoveel mogelijk spekjes, dropjes en hartjes te happen. Of deze oranje koeken, die het spel extra koninklijk maken.

Lees ook: Lekker snuffelen: fijne vrijmarkten op Koningsdag

Schatzoeken

Een leuk spel voor iedereen die een zandbak in de tuin heeft staan. Doe in magnetrondoosje een paar Koningsdag-traktaties (zoals oranje mini-muffins of donuts) en graaf die onder het zand. Met schepjes gaan je kinderen op zoek: wie vindt het eerste de Koningsschat? Natuurlijk zit er genoeg in voor iedereen.

Spijkerpoepen

Zet een aantal lege flessen op een rij, bind een touwtje om het middel van je kind en hang daar een spijker aan. In hurkhouding moet hij vervolgens proberen de spijker in de fles te krijgen – zonder te lachen. Een uitdaging, want reken maar dat hij van de naam van dit spel al de slappe lach krijgt.

Koning prik

Weet je nog, Ezeltje Prik van vroeger? Maak er een Koningsdagspelletje van door geen ezel maar Willem Alexander – mét kroon – uit een stuk karton te knippen.

Laat je kinderen geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan een touwtje op het karton prikken: wie slaagt erin om het dichtst bij de kroon te komen en is de winnaar? Om het extra lastig te maken laat je de kinderen eerst wat rondjes draaien.

Sjoelen

Goed richten en gevoel hebben voor de juiste snelheid – meer skills heb je bij sjoelen niet nodig. Pak die oude sjoelbak van zolder en kijk wie er de meeste punten scoort.

Oranje bingo

Nee hoor, bingo is echt niet alleen een spelletje voor in verzorgingstehuizen. Je kunt het ook leuk met het hele gezin spelen en er een Koningsdag-variant van maken. Hoe? Heel simpel: in plaats van getallen speel je het spel met Máxima, Beatrix, de koets, een oranje bril en nog veel meer leuke plaatjes die je hier kunt downloaden.

Bron: Go Kids & Kleuteridee

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram