Koningsdag spelletjes thuis kinderen
Beeld: Shutterstock

Tijdens ‘Woningsdag’ kun je onder meer meedoen aan de digitale vrijmarkt, maar leuke spelletjes horen er natuurlijk ook bij. Deze bijvoorbeeld, die je heel makkelijk thuis kunt doen.

Een bordspel is altijd leuk, maar Koningsdag leent zich natuurlijk vooral voor typisch Oud-Hollandse spelletjes. Speel ze op de ouderwetse manier of met een moderne twist. Wij zetten de leukste spelletjes voor je op een rij:


Blikgooien

Verzamel een aantal blikken en versier die met papier en stickers. Schrijf er verschillende cijfers op – de punten – en stapel de blikken op elkaar. Heb je een pepermuntblik met de Koninklijke Familie erop, zet die dan bovenaan. Gooi om en om van een flinke afstand met een bal naar de toren: wie krijgt alle blikken op de grond?

 

Article continues after the ad

Koninklijke Race

Denk: zaklopen, maar dan in oranje sferen. Pak de verkleedkist erbij en tover je kinderen om in de koning, koningin en prinsessen. Zet daarna in je achtertuin of op straat een parcours uit met pionnen of flessen die je vult met water. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat ze om beurten in een jute zak al springend slalommen. De groep die het snelste is en de obstakels niet geraakt heeft, mag juichen. Op zoek naar een oranje jurkje voor je kind? Klik hier. En hier vind je een geweldige leeuwen-onesie.

 

Sjoelen

Goed richten en gevoel hebben voor de juiste snelheid – meer skills heb je bij sjoelen niet nodig. Pak die oude sjoelbak van zolder en kijk wie er de meeste punten scoort.

 

Snoephappen

Vroeger deden we het met koek, nu span je een lijntje in je tuin en hang je er verschillende snoepjes aan. Aan de kinderen de taak om geblinddoekt en met de handen op de rug zoveel mogelijk spekjes, dropjes en hartjes te happen. Of deze oranje koeken, die het spel extra koninklijk maken.

 

Lees ook:
Koningsdag 2020 wordt Woningsdag: zó maak je er toch een feestje van >

 

Schatzoeken

Een leuk spel voor iedereen die een zandbak in de tuin heeft staan. Doe in magnetrondoosje een paar Koningsdag-traktaties (zoals oranje mini-muffins of donuts) en graaf die onder het zand. Met schepjes gaan je kinderen op zoek: wie vindt het eerste de Koningsschat? Natuurlijk zit er genoeg in voor iedereen.


Spijkerpoepen

Zet een aantal lege flessen op een rij, bind een touwtje om het middel van je kind en hang daar een spijker aan. In hurkhouding moet hij vervolgens proberen de spijker in de fles te krijgen – zonder te lachen. Een uitdaging, want reken maar dat hij van de naam van dit spel al de slappe lach krijgt.

 

Koning prik

Weet je nog, Ezeltje Prik van vroeger? Maak er een Koningsdagspelletje van door geen ezel maar Willem Alexander – mét kroon – uit een stuk karton te knippen. 

Laat je kinderen geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan een touwtje op het karton prikken: wie slaagt erin om het dichtst bij de kroon te komen en is de winnaar? Om het extra lastig te maken laat je de kinderen eerst wat rondjes draaien.

 

Oranje bingo

Nee hoor, bingo is echt niet alleen een spelletje voor in verzorgingstehuizen. Je kunt het ook leuk met het hele gezin spelen en er een Koningsdag-variant van maken. Hoe? Heel simpel: in plaats van getallen speel je het spel met Máxima, Beatrix, de koets, een oranje bril en nog veel meer leuke plaatjes die je hier kunt downloaden.
 

Bron: Go Kids & Kleuteridee

 


Nog meer Kek Mama?
Neem nu een abonnement en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!