Twee vliegen in één klap: leuk educatief speelgoed per leeftijd

08.11.2021 10:02
educatief speelgoed

Met educatief speelgoed verbetert je kind tijdens het spelen z’n motoriek, fantasie en ruimtelijk inzicht. Win-winsituatie dus. Dit zijn de leukste (en leerzaamste) items per leeftijd.

Hartstikke leuk hoor, zo’n spelletje op de iPad of een bestuurbare auto, maar niet altijd even leerzaam. Educatief speelgoed helpt bij de ontwikkeling van je kind. Zo leren ze op een laagdrempelige en speelse manier verschillende vaardigheden. De belangrijkste:

  • Creatief denken
  • Grove en fijne motoriek
  • Cognitieve vaardigheden
  • Ruimtelijk inzicht
  • Probleemoplossende vaardigheden
  • Taalvaardigheden

 

Educatief speelgoed per leeftijd

Welk educatief speelgoed het meest geschikt is, verschilt per leeftijd. De leeftijdsindicatie op de verpakking is een handige leidraad, maar klopt niet altijd. Als ouder kun je het beste inschatten wat je kind wel of nog niet begrijpt. Er zijn verschillende soorten educatief speelgoed. Denk aan bouw- en constructiespeelgoed, puzzels, creatief speelgoed, wetenschappelijk of technisch speelgoed en handige gadgets.

 

Lees ook
Stop de tijd: álles over de ontwikkeling van kinderen per leeftijd >

 

Educatief speelgoed voor baby en dreumes

In de eerste twee jaar ontwikkelt je kind zich razendsnel. Educatief speelgoed is een fijne manier om de motoriek en hand-oogcoördinatie van je baby te verbeteren. Als je baby drie maanden is, grijpen ze graag naar speelgoed (of je haar, auw). Experimenteer dan met speelgoed dat ze makkelijk kunnen vastgrijpen, zoals een (niet te klein) blokje, een zacht balletje of een voel- en knisperboekje. Als ze iets ouder zijn, vanaf vier of zes maanden, vinden ze speelgoed met geluid erg leuk. Denk aan een rammelaar of een babygym. Leuk speelgoed voor een dreumes: activiteitenknuffel, kijk- en zoekboek of simpele blokken.

 

Educatief speelgoed voor peuters

Peuters tussen de twee en drie vinden het over het algemeen wat lastig om samen te spelen. Met het juiste speelgoed kunnen ze zichzelf uren vermaken. Een blokkentoren vraagt om concentratie, bij een memoryspel moeten ze goed nadenken en voor een speelgoedsupermarkt heb je kennis van groenten en fruit nodig. Een telraam is leuk voor kinderen die net leren tellen. Ander leuk speelgoed voor peuters: puzzels, verf, klei en simpel bouwspeelgoed.

 

Educatief speelgoed voor kleuters

Dit is hét moment om gezelschapspellen tevoorschijn te toveren. Daarmee stimuleer je de sociale vaardigheden van je kind. Aangezien je kind naar de basisschool gaat, is leerzaam speelgoed ook een fijne manier om reken-, lees- en taalskills te verbeteren. Sensorisch speelgoed, zoals kinetisch zand en playfoam, stimuleert en prikkelt de zintuigen van je kind tijdens het spelen. Met multifunctioneel educatief speelgoed, bijvoorbeeld een doos met magneten, blokjes én schrijfbord, ben je in één keer klaar.

 

Educatief speelgoed voor oudere kinderen

Logisch: hoe ouder het kind, hoe ingewikkelder het speelgoed mag zijn. Voor bouw- en constructiespeelgoed zoals LEGO of K’NEX is behoorlijk wat concentratie en geduld nodig, wat het iets geschikter maakt voor oudere kinderen. Dat geldt ook voor creatief speelgoed, zoals het knutselen met kralen of schilderen op nummer.

Bron: Ouders van Nu

 

 

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >