Thuis bevallen of in het ziekenhuis: wat is goedkoper?

21.11.2023 13:40
zwanger overgewicht Beeld: Shutterstock

Een bevalling laat zich niet plannen, al stellen veel ouders van tevoren wel een heus bevalplan op. Daarin staat bijvoorbeeld of ze – als de mogelijkheid er is – liever thuis of in het ziekenhuis bevallen. Hoe ziet het kostenplaatje van die twee opties eruit, en: wat is goedkoper?  

Een zwangerschap brengt naast liefde, veranderingen, spanning en zorgen ook financiële gevolgen met zich mee. Alleen al aan de babyuitzet hangt een behoorlijk prijskaartje. De kosten van een bevalling worden in de meeste gevallen vergoed door de basisverzekering, zowel thuis als in het ziekenhuis. Hieronder zetten we de belangrijkste info op een rij.

Wat is goedkoper: thuis bevallen of in het ziekenhuis?

De kosten die je tijdens een zwangerschap maakt hoef je gelukkig niet allemaal uit eigen zak te betalen. In veel gevallen worden deze kosten gedekt door de basisverzekering. Het gaat dan bijvoorbeeld om afspraken bij de verloskundige, voorgeschreven echo’s, de NIPT-test en kraamhulp (met uitzondering van de eigen bijdrage). Beval je thuis of in het ziekenhuis met een medische indicatie? Dan worden de kosten van de bevalling vergoed door de basisverzekering. Wil je in het ziekenhuis bevallen en is daarvoor geen medische reden? Dan spreek je van een poliklinische bevalling. In dit geval wordt een bevalling maar gedeeltelijk gedekt door je basisverzekering. Je betaalt een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer. De basisverzekering vergoedt in 2024 maximaal € 246 aan ziekenhuiskosten per dag. Alles boven dat bedrag betaal je zelf. Een poliklinische bevalling is dus het duurst, thuis bevallen of in het ziekenhuis met een medische indicatie goedkoper. Maar zoals eerder al geschreven: een bevalling valt niet te plannen. De meeste kosten rondom je zwangerschap en bevalling vallen niet onder het eigen risico. Bij Independer vind je een handig overzicht.

Lees ook: Katsjing, trek maar open die knip: dít kost een kind gemiddeld (en dit betaalde je 20 jaar geleden)

Aanvullende verzekeringen

Niet alle kosten rondom je zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Om hier alsnog een vergoeding voor te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Kosten die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering maar wel (gedeeltelijk) door een aanvullende verzekering zijn bijvoorbeeld zwangerschapscursussen, verlengde kraamzorg of hulp bij borstvoedingproblemen. Hoe een aanvullende verzekering eruitziet, verschilt per verzekeraar. Nu het jaarlijkse overstapmoment dichterbij komt is het goed om je te verdiepen in verschillende zorgverzekeringen. Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer adviseert: “Ben je nog niet zwanger, maar heb je wel plannen, dan is het verstandig om hier bij de keuze van je zorgverzekering in 2024 rekening mee te houden.”

Ben je net bevallen? Vergeet je baby niet aan te melden bij de zorgverzekering, tipt Me to We. Dit kan tot vier maanden na de geboorte. Je kind is dan tot zijn achttiende gratis meeverzekerd.

Bron: Me to We, Independer, 24Baby