Katsjing, trek maar open die knip: dít kost een kind gemiddeld (en dit betaalde je 20 jaar geleden)

26.08.2022 10:17
geld maandelijks overhouden zelf uitgeven Beeld: Shutterstock

Schoot jij al in een stuip bij het aftikken van de babyuitzet? Dan kun je dit artikel beter even overslaan. Platform voor spaarrekeningen Raisin.nl heeft namelijk uitgezocht wat je gemiddeld kwijt bent aan een kind. En toegegeven: dat bedrag is niet voor de poes.

Van een groter huis en een grotere auto tot het besteedbare inkomen en de extra betaalde hypotheekrente: alles is in de berekeningen meegenomen. Plus een vergelijking met twintig jaar geleden, waar alles – je raadt het al – stukken voordeliger was.

Steeds minder baby’s

Waar het twintig jaar geleden nog doodnormaal was om vier kinderen te krijgen, houden we het nu – als je überhaupt kinderen wilt en kunt krijgen – bij één of maximaal twee. In 2020 had de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,54 kinderen. Twintig jaar geleden was het gemiddelde 1,73 kinderen. Het aantal pasgeboren kinderen in Nederland daalt al jaren. Of dit komt door de stijgende prijzen? Als je onderstaande onderzoeksresultaten ziet, zou dat niet eens zo gek zijn.

 

Lees ook: ‘Mijn man is tenenkrommend gierig’

Kinderwens

Het prijskaartje in 2022 van een kind voor een tweeoudergezin is € 394.866. Ter vergelijking: in 2002 zat je op € 362.006. Ben je alleenstaande ouder? Dan betaal je nu gemiddeld  € 339.210, in 2002 € 286.601. Eelco Habets, algemeen directeur van  raisin.nl: “Ondanks dat het milieu ons dankbaar zou zijn als we minder kinderen op de aardbodem zetten, zou het nemen van een kind afhankelijk moeten zijn van een eventuele kinderwens en niet van je bankrekening. Wel is het belangrijk om bewust te zijn van de kosten die komen kijken bij een kind, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Benieuwd naar het hele onderzoek? Je vindt alle resultaten hier

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.