Leuk schoolreisje: ‘Na de lunch had hij al geen droge broek meer over’

06.07.2023 20:03
schoolreisje broekplassen Beeld: Getty Images

Waarom wilde ik dit ook alweer zo graag, denk je als je als hulpouder een kluwen kinderen in leven probeert te houden. En dan verlang je maar naar één ding: dat er een einde komt aan dit zo lang verwachte schoolreisje.

Vera (27), moeder van Max (5):

“Het was mijn eerste schoolreisje, zelfs mijn eerste schoolactiviteit ooit. Max zat net een maand in groep 1 en in het kader van dierendag gingen ze naar Diergaarde Blijdorp. Max vond het zo spannend, hij durfde alleen als mama meeging als begeleider. Dat mocht.

Ik kreeg nog vier kleuters onder mijn hoede. Het hield vooral in: ongelukken voorkomen, zorgen dat ze niet wegliepen en erop toezien dat ze hun rugzakjes met lunch meenamen. Ik vond het een enorme verantwoordelijkheid en was ’s avonds dan ook compleet gevloerd. Eigenlijk vooral door toedoen van de blaas van klasgenootje Liam.

“We waren amper uit de bus of Liam had al in zijn broek geplast”

We waren amper uit de bus of Liam had al in zijn broek geplast. Geen nood: zijn moeder had uit voorzorg maar liefst dríe verschoninkjes in zijn rugzak gestopt. Toch was dat niet genoeg om de dag mee door te komen. Hoe vaak ik ook angstvallig riep: ‘Liam, moet je plassen?’ en hem bij elk wc-gebouw verplicht een tussenstop liet maken, na de lunch had hij al geen droge broek meer over.”

Lees ook – Gaat je kind niet graag naar de wc? Dít kun je doen volgens een deskundige >

Geurig souvenir

Emma (33), moeder van Bo (10), juf van groep 1 en 2:

“Met alle kleuters vertrokken we in de bus naar Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Snoep mee, patat tussen de middag, een ijsje toe en eindigen bij kasteel Violinde voor een sprookjesmusical. Een klein meisje kroop tijdens de voorstelling op mijn schoot. Ze was niet lekker, zei ze, waarschijnlijk van de spanning van het uitstapje en al het snaaien.

“Voor haar het startsein te gaan spugen”

In een reflex maakte ik van mijn handen een kommetje. Voor haar het startsein te gaan spugen en binnen no-time stroomden mijn handen over met gemalen patat met limonade en viel alles op mijn broek, schoenen en jas. De kinderen hadden allemaal verplicht extra setjes kleding mee, maar een verschoning in maat 40 ontbrak helaas in mijn tas. Met servetjes en billendoekjes heb ik alles proberen schoon te vegen, alleen kreeg ik de stank met geen mogelijkheid weggepoetst.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.